Steffen Kretz efter Bidens nedtur i New Hampshire: Han er ude inden længe

Bernie Sanders ligner lige nu den mest sandsynlige præsidentkandidat for Demokraterne.

Joe Biden havde på forhånd nedtonet forventningerne til sig selv i New Hampshire. (Foto: Sean Rayford © Scanpix)

Mens det blev til en forventet sejr ved primærvalget i New Hampshire for veteransenatoren Bernie Sanders, ser det nu endnu sværere ud for den tidligere vicepræsident Joe Biden.

Vælgerne i New Hampshire sendte ham nemlig ind på en skuffende femteplads, og selvom han på forhånd havde nedtonet forventningerne til sig selv, er resultatet et slag for den tidligere vicepræsident, vurderer DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Hvis man vil være præsident, skal man sælge fremtiden – ikke fortiden. Nu vil han få meget svært ved at fortsætte, fordi det er dyrt at føre valgkamp i USA. Hans donorer vil se sig om efter nogle andre.

- Jeg tror, at han er ude inden alt for længe, lyder det fra Steffen Kretz.

Aftenens nederlag for Biden kommer efter et andet skuffende resultat fra Iowa i sidste uge. Derfor valgte han i aftes at aflyse sin valgfest og er nu allerede taget videre til delstaten South Carolina, hvor der er mulighed for et comeback den 29. februar.

Vælgersammensætningen i Nevada og South Carolina adskiller sig fra New Hampshire. I Nevada med mange latinoer og i South Carolina med mange sorte. Og Joe Biden har da også forsikret sine supportere om, at han fortsætter sin kampagne.

- Vi vil fortsætte,og vi kommer til at vinde i Nevada og South Carolina, lød det fra Joe Biden til hans støtter, der var samlet på et hotel i New Hampshire.

  • Bernie Sanders er lige nu kandidaten, de andre skal slå, vurderer Steffen Kretz. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)
  • Sanders har formået at begejstre især unge vælgere. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)
1 / 2

Kretz: Sanders ligner lige nu kandidaten

At aftenens vinder kom til at hedde Bernie Sanders, kommer ikke bag på mange, der følger amerikansk politik.

Udover at veteransenatoren er valgt i nabostaten Vermont, vandt han også for fire år siden en stor sejr i New Hampshire over sin daværende modkandidat, Hillary Clinton.

Og efter to gode resultater i Iowa og New Hampshire ligner Bernie Sanders nu den mest sandsynlige kandidat, siger Steffen Kretz.

- Bernie Sanders har i 30-40 år været ensom ude på den amerikanske venstrefløj og ment det samme. Men nu har vælgerne flyttet sig og er meget mere imødekommende overfor hans store version om at lave USA om til en stor version af Danmark med velfærd og omfordeling, siger han.

Her kan du se, hvad Bernie Sanders, Joe Biden og de øvrige kandidater sagde til deres supportere efter primærvalget i New Hampshire:

Næste test for kandidaterne venter i Nevada lørdag 22. februar, og her vil Sanders møde en anderledes udfordring, vurderer Steffen Kretz.

- For fire år siden var han dårlig til at tale til minoritetsgrupperne i USA. Men denne gang har han forsøgt at tilknytte prominente navne, som sorte og latinoer kender. Og målingerne viser da også, at han ser ud til at have bedre fat i dem nu end tidligere.

'Mayor Pete' fortsætter sine imponerende præstationer. (Foto: KATHERINE TAYLOR © Scanpix)

Overraskelserne Buttigieg og Klobuchar

Det kastede ikke mange overskrifter af sig, da Pete Buttigieg for mere end et år siden annoncerede, at han ville være præsident.

Sådan er det ikke længere. I dag er Buttigieg, der tidligere har været borgmester i delstaten Indiana, et navn - og hvilket et.

Med aftenens andenplads har han igen markeret sig som et seriøst bud på Demokraternes næste præsidentkandidat, og det er en sejr i sig selv, vurderer Steffen Kretz.

- Målinger viser dog, at han har sværere ved at begejstre minoriteterne, og derfor vil han sandsynligvis få det sværere i Nevada og South Carolina, der nu venter. Men når man først har vundet, er det nemmere at tiltrække stemmer - også blandt sorte og latinoer.

'Mayor Pete' er samtidig den første erklærede homoseksuelle kandidat - og da han efter aftenens resultat fejrede det sammen med sine vælgere - skete det også i omfavnelse med sin mand.

- Der er ikke nogen, der taler om seksualitet herovre. Og det viser noget om, hvor langt det amerikanske samfund er kommet, siger Steffen Kretz.

En anden af aftenens overraskelser - senatoren Amy Klobuchar - fik med 19 procent af stemmerne en tredjeplads i New Hampshire.

- Det her er en moderat kandidat, som man næsten var klar til at afskrive. Men på grund af en stærk tv-debat inden valget, har hun formået at placere sig selv flot i det demokratiske felt. Samtidig kan Joe Bidens dårlige præstationer have sendt mange moderate vælgere over til Klobuchar, vurderer Steffen Kretz.