Steffen Kretz om Trumps besøg i Kenosha: 'En del af hans forsøg på at blive genvalgt'

USA's præsident, Donald Trump, mødtes med triste virksomhedsejere i Kenosha i Wisconsin.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, besøger Kenosha, Wisconsin.

Det var apokalyptiske scener med udbrændte biler og nedbrændte bygninger, der mødte præsident Trump i Kenosha, Wisconsin.

Byen har været epicenter for optøjer i USA, efter politiet for 10 dage siden skød den sorte mand, Jacob Blake, otte gange i ryggen.

- Voldelige bander har ødelagt mindst 25 forretninger, nedbrændt offentlige bygninger og kastet sten mod politiet - og de (politiet, red.) fandt sig ikke i det. Det her er ikke fredelige protester, men hjemlig terror, siger Trump under et besøg i byen tirsdag, hvor han blandt andet besigtigede et møbelhus, der blev nedbrændt under urolighederne.

Han tilføjer, at befolkningen i byen ønsker "lov og orden", som er blevet et valgslogan for Trump op til præsidentvalget den 3. november.

DR Nyheders korrespondent i USA Steffen Kretz er i Kenosha, og han forklarer Trumps besøg som en del af hans valgkamp.

Udbrændte biler hos en forhandler i centrum af byen Kenosha i staten Wisconsin. (© (c) DR)

- Hans besøg er en del af hans forsøg på et blive genvalgt. Trump forsøger at iscenesætte sig selv i en dramatisk kulisse, som den politiker, der kan skabe lov og orden, forklarer Steffen Kretz.

- Trump besøgte politiet, han mødtes med folk, der har mistet forretninger og ejendomme, men mere bemærkelsesværdigt er det, at han ikke mødtes med familien til ofret for politivold, som var årsag til de i første omgang fredelige demonstrationer, som udviklede sig til kriminelle handlinger, fortsætter Steffen Kretz.

Trumps besøg i byen var kort, han var der kun et par timer.

Der havde samlet sig en mindre demonstration i nærheden, som var utilfredse med Trumps besøg. Eksempelvis har hverken byens borgmester eller familien til Jacob Blake, som politiet forleden skød otte gange i ryggen, bedt ham om at komme.

Jacob Blake var kendt af politiet i forvejen, og der var så sent som i juli udstedt en arrestordre mod ham. Han var ubevæbnet, da han blev skudt, men forud for nedskydning havde han fortalt politiet, at han havde en kniv i sin bil.

Sagen kort:

  • Der har været omfattende protester og optøjer i Kenosha i delstaten Wisconsin, efter at en sort mand, Jacob Blake, blev skudt og alvorligt såret af politiet den 23. august.

  • I sidste uge blev to personer dræbt af skud under urolighederne. En 17-årig dreng er sigtet for de to drab.

  • Både byens demokratiske borgmester og Wisconsins demokratiske guvernør, havde frarådet Trump at komme til Kenosha af bekymring for, at hans tilstedeværelse kunne få urolighederne til at blusse op.

  • Men Trump ignorerede anmodningerne for at vise opbakning til politiet og forretningsindehavere, hvis butikker er blevet plyndret og sat ild til.

Under sit besøg mødte Donald Trump en mand ved navn John Rode. Trump præsenterer manden som indehaveren en af kamerabutik, der er blevet brændt ned under optøjerne.

- Jeg sætter pris på, at præsident Trump kommer i dag - det gør alle her. Vi er så taknemmelige for, at vi fik de føderale tropper til at komme og hjælpe - da de først ankom, kom der ro på igen, siger Rode.

Senere er det dog kommet frem, at han blot ejer grunden, efter han solgte butikken for otte år siden. Butikkens nuværende ejer, Tom Gram, hævder, at Det Hvide Hus først spurgte ham, om han ville stille op, men at han afviste dem.

Du kan se mere fra Trumps besøg i videoen øverst i denne artikel.

Fra corona til lov og orden

Steffen Kretz vurderer, at det ligner, at Trump har succes med at tale til de frygtsomme amerikanere ude i forstæderne, der udover coronapandemien og den skræntende økonomi virkelig frygter, at deres hjem bliver brændt ned.

En bilist forsøger at presse sig forbi ophidsede demonstranter i Kenosha. (Foto: © Brandon Bell, Scanpix)

- Man bruger man lov og orden, en republikansk mærkesag, som blandt andre Richard Nixon tidligere i 1968 har haft succes med. Dengang var der også optøjer og krav om ligestilling mellem racerne. Nixon havde succes med at få især hvide vælgere, der var småskræmte af uroligheder, over på sin side, siger Steffen Kretz.

Udover at tale med nødstedte forretningsdrivende, lovede Trump blandt andet en million dollar til byens politistyrke, så politiet har midler til at få stoppet urolighederne. Og de lokale forretningsdrivende, som har fået ødelagt inventar og været udsat for plyndringer, blev lovet fire millioner dollar.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at John Rode er ejer af den nedbrændte kamerabutik. Det er nu rettet til, at han er grundejer og tidligere ejer af butikken.