Steffen Kretz: Trump truer Demokraterne i sin store tale

Præsidenten advarer sine modstandere mod at lave undersøgelser og efterforskninger.

Præsident Donald Trumps årlige tale i nat til Kongressen om nationens tilstand levede stort set op til forudsigelserne - og så alligevel ikke helt.

Talen indeholdt de forventede budskaber til kernevælgerne om immigration og grænsemuren til Mexico samt et løfte om at gøre sene aborter ulovlige.

Men allerede i første halvdel af talen kom en lidt underlig passage:

- Vi har gang i et økonomisk mirakel i USA - og det eneste, der kan stoppe det, er fjollede krige, politik eller latterlige efterforskninger. Hvis der skal være fred og lovgivning - så kan der ikke være krig og undersøgelser. Sådan fungerer det ikke, sagde Trump.

- Tilhørerne vidste tydeligvis ikke, hvordan de skulle reagere. Man kunne se lederen af flertallet i Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, vinke afværgende til demokraterne i salen for standse eventuelle udbrud, fortæller DR Nyheders USA-korrespondent Steffen Kretz.

Som traditionen foreskriver, sad formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, bag ved Donald Trump under talen. (Foto: pool © Scanpix)

Ude af sammenhæng

Steffen Kretz siger, at afsnittet om "latterlige efterforskninger" virkede abrupt.

- Det var ude af sammenhæng med resten. Men budskabet kan i hvert fald dårligt opfattes som andet end en trussel til Kongressens nye demokratiske flertal.

Præsidenten bliver allerede undersøgt af den særlige anklager Robert Mueller, som har iværksat en lang række efterforskninger i forlængelse af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016.

Og Demokraterne har tydeligt tilkendegivet, at de vil bruge deres genvundne flertal i Repræsentanternes Hus til at begynde egne undersøgelser af mistænkelige forhold i Trumps verden.

- Hertil siger Trump: Hvis de kaster sig over undersøgelser og efterforskninger af alle præsidentens forhold - og indkalder hans ministre og nærmeste rådgivere og måske familie til afhøringer under vidneansvar - ja, så har de selv bedt om krig, forklarer Steffen Kretz:

- Og så kan de være sikre på, at der ikke bliver vedtaget nogen form for lovgivning i de næste to år frem mod næste præsidentvalg. Det er jo reelt det, Donald Trump siger.

Demokratiske medlemmer af Kongressen havde valgt at klæde sig i hvidt for at støtte kvinderettigheder. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Brug for at skifte kurs

Analytikere har omtalt talen til nationen i nat som Trumps første tale i forsøget på at blive genvalgt til næste år.

Præsidenten har netop nu kun opbakning fra fire ud af ti amerikanske vælgere, så han har brug for at vende udviklingen. Og muligheden findes.

- Han er ikke den første præsident, som har en lav opbakning efter to år - både Nixon og Clinton lå også omkring 38 procent opbakning på det tidspunkt i deres første periode som præsident, påpeger Steffen Kretz:

- Men de lagde begge kursen markant om og genopfandt sig selv politisk - og blev genvalgt to år efter. Der var intet i talen i nat, som tyder på, at Trump vil lægge kursen om. Det var en klassisk Trump-tale. Der var showman-ship, der var overdrivelser og halve sandheder. Der var trusler til demokraterne - men der var ikke noget afgørende nyt i forhold til den Trump, vi har set i Det Hvide Hus i de sidste to år.

Se højdepunkter fra talen:

Facebook
Twitter