Stemmesedler flyves ind til Kenya inden kontroversielt omvalg

Det forestående præsidentvalg i Kenya er allerede endt som en demokratisk farce, siger DR's afrikakorrespondent.

Her stemmesedler, som ankom til Kenya i weekenden, og i løbet af tirsdagen ankommer de sidste stemmesedler til landet forud for omvalget torsdag. (Foto: Tony Karumba © Scanpix)

I dag ankommer den sidste forsendelse med stemmesedler fra Dubai til Kenya forud for torsdagens præsidentvalg.

Stemmesedlerne er nemlig blevet trykt i udlandet for at forebygge valgsvindel, og det er blot et af tegnene på, at et det kommende valg tegner problematisk og kaotisk.

De udenlandsk producerede stemmesedler er en måde at forsøge at undgå, at dette valg annulleres, ligesom det seneste valg blev i august. Det forklarer DR's afrikakorrespondent, Søren Bendixen.

- Det er klart, at hvis der noget, man kan svindle med, så er det selvfølgelig en masse stemmesedler, som bliver trykt et eller andet sted, og derfor har man været meget fokuseret på, at det skulle foregå under meget kontrollerede forhold, siger han.

Valg annulleret

Valgkampens slutspurt er i gang op mod valgdagen torsdag, selvom det er under tre måneder siden kenyanerne sidst valgte en præsident.

Men resultatet, der gav den siddende præsident Uhuru Kenyatta sejren, blev underkendt af højesteret, som ikke mente, at valget blev afviklet efter bogen.

Men mulig svindel er langt fra det kommende valgs eneste problem. Der er nemlig udbredt tvivl om, hvorvidt valgkommissionen rent logistisk er i stand til at afholde valget, sågar internt i valgkommissionen, forklarer Søren Bendixen.

- Vi har en af cheferne, der lige nu er gået på orlov i tre uger, vi har en, der er stukket af til USA, vi har en tredje, som siger, at det kan vi ikke nå stable på benene på troværdig vis, siger han.

Nederlag for demokratiet

Desuden tror den eneste reelle oppositionskandidat, Raila Odinga, heller ikke, at det kommende valg vil blive afviklet efter bogen og har derfor trukket sig som kandidat.

Så de kenyanere, der udråbte det som en sejr for demokratiet, at højesteret satte sig op mod regeringen og annullerede valget i august står allerede nu skuffede tilbage, vurderer afrikakorrespondent Søren Bendixen.

- Jeg tror desværre, at det her ender med en god portion kaos.

- Det ender i hvert fald med et nederlag til demokratiet, fordi det der i virkeligheden startede som en sejr for demokratiet. Nemlig ved at højesteret gik ind og annullerede valghandlingen, og det var et tegn på, at demokratiet og institutionerne var sunde. Lige pludselig er det blevet vendt til en situation, hvor demokratiet ikke har det godt i Kenya, fordi efter det kommende valg er der stadig ikke ret mange, der vil tro på, at det her gik rigtigt for sig.

Facebook
Twitter