Stemmestyret højtaler skal vidne i mordsag

Data fra Amazon-højtaler kan måske opklare jacuzzimord.

Amazon Echo er en virtuel højtaler med en digital assistent. Den er altid med på en lytter og klar at adlyde brugerens ordre. (© Amazon)

En stemmestyret højtaler trækkes nu ind som vidne i en amerikansk mordsag. Retten i Benton i delstaten Arkansas har bedt Amazon om at få udleveret data fra en højtaler, der tilhører en nu drabstiltalt mand.

Det er anklagemyndighedens håb, at højtaleren af typen Amazon Echo kan opklare, hvad der skete, inden Victor Collins sidste år blev fundet dræbt i en jacuzzi i et hus i Bentonville.

Husets - og højtalerens - ejermand har forklaret, at Collins var i live, da han gik i seng, og at han næste morgen til sin overraskelse fandt sin ven død.

'Rygende pistol'

Den forklaring tror anklagemyndigheden ikke på. Og måske kan højtalerens lyddata rumme den såkaldte 'rygende pistol', der kan opklare sagen, forklarer Morten Bay, tech-journalist på Politiken og Ph.d-studerende i informationsvidenskab på UCLA i Los Angeles.

- Det kommer lidt an på - og det er der ikke så mange, der ved - hvor lang tid denne her højtaler optager, inden den går op og snakker med Amazons servere, forklarer Morten Bay til DR.

Lyttende højtaler

Højtalerne er udstyret med en stemmeaktiveret digital assistent ved navn Alexa, der i stil med Apples assistent Siri kan hjælpe brugeren med eksempelvis at sætte musik på, fortæller Morten Bay, der tilfældigvis har den samme type højtaler:

- Jeg kan eksempelvis sige til den: "Alexa gider du ikke lige spille et nummer med et eller andet musikband', og det kræver jo, at den hele tiden står og lytter efter en kommando. Men vi ved ikke, hvor lang tid den lagrer de data. Men hvis de ligger der for hele natten, så kan de formentlig høre mordet blive begået, siger han.

IT-selskaber protesterer

Amazon har ifølge AP udsendt en kortfattet pressemeddelelse:

- Amazon vil ikke udlevere kundeinformation uden forelæggelse af et gyldig og bindende retskrav. Amazon protesterer for god ordens skyld mod det overdrevne og upassende krav.

Sagen sætter nemlig yderligere fokus på myndighedernes adgang til de data som it-giganter i stigende grad opbevarer for brugere 'i skyen'.

- Det minder lidt om den sag, som FBI havde med Apple i starten af sidste år efter San Bernadino-angrebene i december, hvor de gerne ville have koden til at bryde ind i en iphone, som gerningsmændene havde brugt. Det ville Apple ikke gå med til, så der er hele tiden en løbende debat om, hvad de her teknologiselskaber har ansvar for at skulle aflevere af bevismateriale til politiet, siger Morten Bay.

Talsmand for anklagemyndigheden Nathan Smith ser dog ifølge AP kravet som en hel almindelig del af efterforskningen:

- Det er en dommerkendelse for en ny dims, men det juridiske princip er så gammelt som Metusalem.