Stenkast, bål og tåregas: Demonstranter i tusindvis på gaden i Frankrig

Politiet brugte vandkanoner for at holde vrede demonstranter væk fra regeringsbygninger i Paris.

  • I løbet af lørdagens demonstrationer blev 18 arresteret af politiet. Her ses en demonstrant kaste et gadeskilt mod et bål. (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
  • En demonstrant iført maske og den gule vest, der kendetegner protesterne. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • Flere tusinde demonstranter var i dag samlet på Champs-Elysées. Her brugte politiet vandkanoner og tåregas for at holde dem væk. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • Demonstranterne satte ild til bildæk og samlede stole fra fortovscafeerne, som de brugte til at barrikadere sig mod politiet. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • Det er Macrons klimaplan, som demonstranterne er vrede over, den betyder nemlig, at priserne på især diesel stiger allerede fra 1. januar 2019. (Foto: Julien de Rosa © Scanpix)
  • Demonstranterne var samlet på mere end 1.600 forskellige steder fordelt over hele Frankrig. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)
  • En brandbil parkeret foran Champs-Elysées. (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
  • Politiet har fået ros fra indenrigsministeren for deres håndtering af protesterne, hvor 19 demonstranter og fire betjente er såret. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)
1 / 8

Sammenstød mellem politi og demonstranter i Frankrig fortsætter her til aften.

Hele dagen har vrede demonstranter under voldsomme protester, bål i gaderne og stenkast krævet præsidentens afgang, og her til aften ser uroligheder ikke ud til at stilne af.

De franske myndigheder oplyser, at flere end 105.000 personer har deltaget i demonstrationerne i løbet af dagen. 20 er blevet såret - flere af dem alvorligt.

Alene i Paris var 8.000 demonstranter på gaden, og mindst 18 personer blev anholdt, skriver det franske medie France24.

I hovedstaden samlede de vrede demonstranter sig ved Champs-Elysées, hvor politiet brugte tåregas og vandkanoner til at holde demonstranterne væk.

Ifølge CNN havde det franske politi mobiliseret 3.000 betjente til at holde protesterne på afstand af regeringsbygningerne.

- Målet var at samles her i Paris. Jeg er skuffet over udviklingen. Det var ikke var meningen, at det skulle ende sådan her, lyder det fra en af arrangørerne bag dagens demonstrationer i Paris, Thierry Paul Valette, som CNN har talt med.

Protesterne begrænser sig ikke kun til Paris. I mere end en uge har demonstranter blokeret veje over hele landet med brændende afspærringer og konvojer af lastbiler. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)

Arrangøren beskriver stemningen i Paris som en "borgerkrig". Ifølge ham skyldes den voldelige udvikling en mindre gruppe demonstranter fra det ”ekstreme venstre og yderste højre".

De "gule veste", som demonstranterne er blevet kaldt, marcherer for anden weekend i træk mod stigende brændstofpriser og regeringens økonomiske politik.

Men i løbet af ugen har protesterne udviklet sig til en mere generel kritik af den franske præsident, Emmanuel Macrons, politik.

Macron selv tager på Twitter stærkt afstand fra protesterne i de franske gader.

- Skam over dem, som har angrebet politiet. Skam over dem, som har været voldelige overfor andre borgere. Der er ingen plads til vold i Republikken, skriver han.

Regeringen beskylder højrefløjen for balladen

Lørdagens protester har fået den franske indenrigsminister, Christophe Castaner, til at beskylde det yderste højre for at ”infiltrere demonstrationerne”.

- I dag har det yderste højre mobiliseret, sagde han tidligere på en pressekonference ifølge CNN.

Men den beskyldning afviser lederen fra det højreorienterede parti, Rassemblement National (det tidligere Front National), Marine Le Pen.

Hun kalder beskyldningerne for ”patetiske og uærlige” og mener, at der er tale om ”politisk manipulation” fra regeringens side.

Demonstranterne i de gule veste har i over en uge blokeret motorveje over hele landet med brændende afspærringer og konvojer af lastbiler.

To er døde, siden demonstrationerne begyndte, ligesom 606 er blevet såret ifølge det franske indenrigsministerium.

Facebook
Twitter