Stenrige amerikanske politiske pengemænd afsløret i skattelæk

Både demokraternes og republikanernes pengemænd gemmer formuer i skattely viser paradis-papirerne.

USA's præsident Donald Trump ankommer til fest hos Robert Mercer, der er en af USA's rigeste mænd og som har doneret millioner af dollars til Trumps valgkampagne. Robert Mercer skjuler formuer i skattely, viser paradis-papirerne. (Foto: Mark Kauzlarich © Scanpix)

Til sammen har de støttet Donald Trumps valgkampagne og indsættelse med 385 millioner kroner.

Men de har også det til fælles, at de hver især skjuler formuer i skattely.

Det drejer sig blandt andet om casino-magnaten Sheldon Adelson, hotelejeren Steve Wynn, milliardærerne Robert Mercer og Paul Singer og investorerne Tom Barrack, Stephen Schwarzman og Carl Icahn.

Skjulte penge har politisk indflydelse

Navnene virker måske lidt ukendte, læst med danske øjne. Men de har penge, de har politisk indflydelse, og de har formuer skjult i skattely.

Det sidste bliver nu afsløret, efter at det internationale konsortium af undersøgende journalister ICIJ har gennemgået millioner af dokumenter, paradis-papirerne, der blandt andet stammer fra Bermuda-advokatfirmaet Appleby.

Isbjerget af politiske penge i skattely er langt større under vandlinjen, og pengestrømmene peger i retning af både Det Republikanske Parti og Demokraterne.

Obamas handelsminister skjulte formue i sine børns navn

I 2013 blev den demokratiske donor Penny Pritzker udnævnt til handelsminister under den daværende præsident Barrack Obama.

I forbindelse med udnævnelsen erklærede Pritzker, at hun ejede aktier i mere end 200 firmaer, og at hun ville sælge dem fra for at forhindre interessekonflikter.

Men gennemgangen af paradis-papirerne viser, at Penny Pritzker i to tilfælde overførte værdier til et firma, der blev ejet af en fond registreret i hendes børns navn.

Dokumenter fra Appleby viser, at det firma, der på papiret overtog værdierne, havde samme adresse som Penny Pritzkers eget investeringsfirma.

George Soros flittig kunde hos Appleby

Ifølge Lawrence Noble, der er direktør i organisationen Campaign Legal Center, så kan den tidligere handelsminister Pritzkers trick med at overføre værdierne til børnene være i strid med de føderale regler.

Børnene var under 21 år gamle, da det skete, og dermed havde Penny Pritzker stadig selv kontrol med værdierne.

- Under normale omstændigheder, hvis en af modtagerne er under 21 og stadig hjemmeboende, så lever det ikke op til de etiske krav til sådan et frasalg, siger Lawrence Noble.

Talsmænd for Penny Pritzker har ikke svaret på utallige anmodninger om kommentarer.

Også rigmanden George Soros har benyttet sig af Applebys tjenester, fremgår det af lækken.

Et dokument viser den komplicerede ejerstruktur i Soros-firmaet S Re Ltd., der blandt andet omfatter selskaber i skattelyene Bermuda og British Virgin Islands.

George Soros har ydet økonomisk støtte til ICIJ via sin velgørende organisation Open Society Foundations.

En talsmand for Soros afviser at kommentere sagen.

Mandag aften bragte DR dokumentaren ”Dine penge i paradis.”

Oplysningerne stammer fra lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og fra offshorefirmaet Asiaciti samt 19 virksomhedsregistre fra forskellige skattely.

Dokumenterne blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, og er blevet givet videre til det internationale konsortium for undersøgende journalister, ICIJ, hvor DR Dokumentar er medlem.

Facebook
Twitter