Stéphanie Surrugue: 'Folk er i chok - Frankrigs symbol står i flammer'

Store dele af Paris' ikoniske vartegn, Notre Dame-katedralen, er raseret af flammer.

Den historiske Notre Dame-katedral i Paris brød mandag aften i brand. Fire timer senere var store dele af kirken omdannet til aske og spiret og store dele af taget kollapset.

Brandmænd arbejdede sent mandag fortsat intenst på at slukke flammerne, mens tusindvis af fortvivlede franskmænd så til.

- De er i totalt chok. Det er altså ikke bare en kirke, det er et symbol på Paris, ja på hele Frankrig, som står i flammer lige nu, siger DRs internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, som befinder sig i Paris.

Hun fortæller, at der klokken 22.00 mandag aften kom et telegram fra de franske medier, hvor brandfolk blev citeret for at sige: 'Vi er ikke sikre på at kunne stoppe udviklingen af branden'.

Kort efter kunne myndighederne dog melde, at det efter al sandsynlighed er lykkedes at redde kirkens grundlæggende struktur og de to ikoniske tårne, der bærer facaden med det kendte rosevindue.

- Det var en voldsomt dramatisk nyhed, siger Stéphanie Surrugue, som fortæller, at hele Frankrig håbede på, at der ville komme en besked om, at de voldsomme flammer var under kontrol.

Store dele af katedralen er dog fuldstændig hærget af flammerne, og det er derfor endnu for tidligt at vurdere, nøjagtig hvor meget af katedralen der stadig står, når de sidste flammer er døet ud.

En talsmand for katedralen oplyser, at man heldigvis har nået at redde mange uvurderlige værker ud af Notre Dame, inden de gik til i flammerne.

Heriblandt en tornekrone, der ifølge katolsk overlevering er identisk med den tornekrone, romerske soldater satte på hovedet af Jesus for at håne ham, inden hans korsfæstelse.

  • Mandag aften er der stadig ingen meldinger fra det franske brandvæsen eller myndighederne om, hvad der startede branden. Notre Dame er en af Frankrigs største turistattraktioner. (Foto: Eric Feferberg © Scanpix)
  • Notre Dame er Paris' hovedkirke, og den er opført i årene 1163 til 1345. Det gør den til en af de ældste bygninger i storbyen. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)
  • Der er ifølge New York Times 400 brandmænd, der i løbet af aftenen har forsøgt at slukke ilden. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt © Scanpix)
  • Tusindvis af mennesker gik mandag aften på gaden for at følge med i branden. Flere græd, mens andre filmede med deres telefoner. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)
  • Den 856 år gamle katedral i Paris risikerer at brænde helt til jorden. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)
  • Turister kommer fra hele verden for at se katedralen, som er verdenskendt for at danne rammen om handlingen i forfatteren Victor Hugos roman 'Klokkeren fra Notre Dame' fra 1831. (Foto: Julien de Rosa © Scanpix)
1 / 6

Fortvivlede franskmænd på gaden

På gaderne rundt om kirken er der mandag aften stadig tusindvis af mennesker. Nogle græder, andre beder, mens nogle filmer udviklingen på den historiske begivenhed på deres mobiler.

- Jeg ser tusindvis af mennesker stå med fuldstændig vantro ansigter og kigge op på de her flammer, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Det ser stadig meget, meget voldsomt ud, og der er brandmænd, som forsøger at komme ind nu og redde nogle af de uvurderlige kunstværker, som stadig befinder sig inde i kirken.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, aflyste en planlagt tale til nationen, da han blev orienteret om branden. Han drog i stedet direkte til den brændende katedral.

- Han skulle have holdt sin store og længe ventede tale med politiske løsninger på de-gule- veste-krisen, forklarer Stéphanie Surrugue.

Tidligere på aftenen udtalte den franske præsident, Emmanuel Macron:

- Det er vores historie, som står i flammer. Den vil blive genopbygget. Den er en del af vores skæbne. Vi får brug for hjælp, men vi skal nok få genopbygget kirken. Det fortjener franskmændene.

Ifølge det franske nyhedsmedie La Chaîne Info blev der slået alarm kl. 18.50. Ikke længe efter blev området omkring katedralen ryddet for mennesker.

Hvert år besøger millioner af mennesker fra hele verden den ikoniske kirke, som også huser adskillige kunstværker, der udgør en uvurderlig kulturarv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk