Stephanie Surrugue i Thailand: Hektisk aktivitet trods mørkets frembrud

Pumperne kører fortsat i Thailand i et desperat forsøg på at redde 12 drenge ud af grotten, inden monsunen tager fat igen.

over 1.000 personer medvirker i redningsaktionen. Her ses Thailandsk militær nær grottens indgang her til aften. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

I Thailand har mørket allerede sænket sig.

Men i den nationalpark i den nordlige provins Chiang Rai, hvor man i de sidste tre dage har arbejdet på at redde 12 drenge og deres træner ud af en oversvømmet grotte, er der hektisk aktivitet.

Her kæmper man nemlig mod tiden - og ikke mindst den voldsomme regn, som forventes at falde i weekenden.

Det fortæller DR's korrespondent, Stephanie Surrugue, som befinder sig ved grotten.

- Alt afhænger af, hvordan vejret udvikler sig de kommende par dage. Monsunregnen kan nemlig få vandstanden i grotten til at stige katastrofalt, fortæller hun.

Den oprindelige redningsplan gik ellers på, at drengene, som beskrives som "dårlige svømmere", skulle lære at dykke, og derefter følges ud af en professionel dykker, en efter en - et projekt, der kunne komme til at tage mange uger.

Men i dag har myndighederne iværksat en redningsplan, som indebærer, at der skal pumpes så meget vand ud, at drengene kan gå størstedelen af den 4,5 kilometer lange vej ud af grotten.

Det værste scenarie

Det er indtil videre lykkedes at pumpe 40 procent af vandet ud af grotten, og myndighederne håber, at det tørre vejr holder længe nok til, at det gør endnu mere af grotten farbar til fods.

Vurderingen er nu at lykkes planen ikke, venter et ubegribeligt scenarie for drengene og deres familier.

- Det allerværste scenarie, man arbejder med, er, at drengene simpelthen må blive inde i grotten til monsunen har lagt sig - det kan være helt op til fire måneder. Og det er derfor, der er hektisk aktivitet her i bælgravende mørke, fortæller hun og fortsætter:

- Man forsøger simpelthen, at få de 12 drenge og deres træner ud indenfor de næste 24-36 timer, inden regner begynder at falde.

Lige nu er redningsarbejdere i gang med at rulle flere kilometer iltkabler ned i grotten, fortæller Stephanie Surrugue.

- Man ved ikke, om det er fordi de vil påbegynde en redningsaktivitet indenfor de næste par timer, eller om det først bliver forsøgt i morgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk