Stéphanie Surrugue om De Gule Veste: Har franskmændene fået nok?

Protestbevægelsen er så mangeartet som de krav, den stiller til Emmanuel Macron og den franske regering.

Protestbevægelsen De Gule Veste fortsætter på tredje måned, her ved en demonstration i Bordeaux i weekenden. (Foto: MEHDI FEDOUACH © Scanpix)

Madame Arnauds Porsche har stået i garagen i to måneder nu.

Hun tør ikke køre i den, fordi hun er bange for, at De Gule Veste ødelægger hendes bil.

- De hader jo rige mennesker, siger hun.

Sådan tænkte Madame Arnaud ikke for et par måneder siden. Dengang havde hun – en 44-årig mor til fire og indehaver af en lille virksomhed sammen med sin mand - sympati for den sociale protestbevægelse, siger hun.

Ganske som de 84 procent af franskmændene, som i slutningen af november erklærede deres støtte til De Gule Veste, når meningsmålingsinstitutterne ringede for at bede om deres mening.

Men nu er det nok.

Madame Arnaud har fået nok af demonstranter i rundkørsler, der kræver, at hun fremviser en gul trafikvest i sin bil (hun kører i familiens Renault for tiden), for at lade hende slippe igennem morgentrafikken.

Hun har fået nok af tv-billeder af bilafbrændinger i gaderne, butikker, der bliver raseret, hærværk på selveste Triumfbuen og denne weekends gaffeltruck-angreb på et fransk ministerium.

  • Flere hundrede demonstranter var i weekenden igen samlet på Champs Elysees i centrum af Paris. (Foto: ABDUL ABEISSA © Scanpix)
  • Beredskabsfolk måtte igen i weekenden rykke ud flere steder end lige i hovedstaden for at slukke påsatte brande blandt i køretøjer. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)
  • Skraldespande, hegn, afsærringer og andet som står på gaden bliver brugt til antænde bål i gaderne. Rundt om i hele landet var der i weekenden igen demonstrationer, blandt her i Lille, i det nordlige Frankrig. (Foto: Philippe Huguen © Scanpix)
  • Morgenen efter var gaderne igen fyldt med udbrændte biler og motorcykler. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • De mange voldelige episoder under demonstrationerne har været medvirkende til, at støtten til De Gule Veste langsomt er dalet over de seneste måneder. (Foto: ABDUL ABEISSA © Scanpix)
1 / 5

Og dermed indskriver Madame Arnaud sig atter i det generelle billede: Støtten til De Gule Veste var allerede før weekenden faldet til 55 procent i den franske befolkning. Årsag: Volden.

Utryghed får støtten til at falde

Madame Arnaud og de fleste andre franskmænd véd det godt: At flertallet af De Gule Veste ønsker en fredelig vej til politiske ændringer i Frankrig.

Madame Arnaud ved også godt, at det i det store billede er en lille gruppe demonstranter, der er voldelige og anarkistiske og som smadrer, afbrænder, slås og sprayer slagord som ”find guillotinerne frem” på husmurene. Men deres handlinger skaber så stor utryghed nu, at tilslutningen til protestbevægelsen daler.

Læg dog mærke til – for dét gør Frankrigs præsident - at den ”daler”; den ”styrtdykker” ikke. Det er stadig flertallet af franskmænd, der erklærer sig solidariske med De Gule Veste.

Også en anden ting er i forandring: De Gule Veste selv.

  • De Gule Veste voksede fra grupper i hele landet, der udtrykte deres utilfredshed over stigende brændselspriser og lavede vejblokader som her i Donges..... (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)
  • ....til de mange tusinder af demonstranter, som lørdag efter lørdag har indtaget Champs-Elysee i Paris. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
  • Og selvom støtten måske er dalende, er der stadig utilfredshed med landets præsident, Emmanuel Macron. (Foto: Charles platiau © Scanpix)
1 / 3

Forandringen kan aflæses i omfanget af de demonstrationer, som lørdag efter lørdag finder sted over hele landet. Den 17. november var der 282.000 Gule Veste på gaden. Lørdag den 5. januar var tallet nede på 50.000.

Begge tal kommer fra fransk politi, da protestbevægelsen selv ikke selv kommer med nogle opgørelser. De Gule Veste har hverken en leder, et sekretariat eller en samlet liste med krav.

Og derfor slet ikke tal på, hvor mange eller hvor få, de måtte være i de franske gader. Men de, der ER i gaderne, er de hårde halse; de holder stædigt fast og lover – eller truer, alt efter perspektiv – de agter at fortsætte i ugevis og månedsvis.

Her finder vi også de mest radikaliserede demonstranter: Dem, der går voldeligt til værks og ikke lægger skjul på, at de vil anarkiet.

Nye grupper af demonstranter

Samtidig ser vi nye fraktioner dukke op. Eksempelvis de hundredvis af Kvindelige Gule Veste, som gik gennem franske byer i søndags. Kvinderne protesterer mod, at flertallet af de fattigste franske lønmodtagere er – kvinder.

En demonstrant klædt som "Marianne", nationalsymbolet på den franske republik, deltog i den demonstration, som de såkaldte Kvindelige Gule Veste stod bag. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)

De gulklædte kvinder protesterer også mod dét, de kalder systematisk politivold mod demonstranter og nævner for eksempel lørdagens overskrifter om, at en højt dekoreret politiofficer i byen Toulon uddelte knytnæveslag til flere demonstranter, som efter mobiloptagelser at dømme ikke gjorde mine til at angribe ham.

Men Kvindelige Gule Veste tager også afstand til voldelig adfærd blandt demonstranter – og således forløb kvindernes aktion søndag både roligt og fredeligt.

Hvem er Den Gule Vest ?

Så hvem er han - eller hun - Den Gule Vest i januar 2019?

Det er pensionisten. Skolelæreren. Lastbilschaufføren. Rengøringsdamen. Den studerende. Den lille selvstændige erhvervsdrivende. Det er den unge. Den midaldrende. Den ældre. Det er udkantsfranskmændene og byboerne.

Det er monsieur eller madame, der med smil og musik står i en rundkørsel i Amiens, Le Mans eller Marseille og opfordrer bilisterne til at dytte, hvis de sympatiserer med sagen.

Det er monsieur eller madame, der ikke længere tager til demonstrationer om lørdagen, men bliver hjemme, støtter via Facebook og holder weekend med familien, fordi de ikke bryder sig om protestbevægelsens voldelige elementer.

Det er monsieur eller madame, der stadig går på gaden for at demonstrere fredeligt med skilte, der opfordrer til større social lighed, til præsident Macrons afgang, til indførslen af folkeafstemninger på borgerinitiativ.

Det er monsieur – og kun i få tilfælde madame - der stadig går på gaden for at demonstrere voldeligt. Måske ejer netop denne monsieur slet ikke en gul vest, men benytter sig af det sorte tøj, der også bruges til andre demonstrationer, for eksempel for den venstreradikale gruppe Black Bloc.

Og så er det madame, der demonstrerer fredeligt med sine medsøstre om søndagen.

Demonstranterne er lige så forskellige som deres krav til regeringen. Og derfor, selv om tilslutningen daler, er præsident Macron og den franske regering fanget i en gul labyrint på tredje måned.

Mens Madame Arnauds Porche holder stille i garagen på tredje måned.

Facebook
Twitter