Stéphanie Surrugue ved grotten i Thailand: Her er jublende lykke

De sidste fire drenge og deres træner fra fodboldholdet 'Wild Boars' blev i dag reddet ud af Tham Luang-grotten i Thailand.

Der var både lettelse og glæde hos de mange redningsarbejdere ved Tham Luang-grotten her til aften lokal tid, efter det lykkedes at få de sidste fire drenge og deres træner ud. (Foto: © Soe Zeya Tun, Scanpix)

For kort tid siden stod det klart.

17 dages helvede er nu ovre for de 12 drenge og deres fodboldtræner, som har været fanget i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand siden den 23. juni.

I dag blev de sidste fire drenge og deres træner nemlig reddet ud fra det tilflugtsted fire kilometer inde i grotten, hvor de i slutningen af juni søgte tilflugt fra stigende vandstande.

Det er kulminationen på tre dages redningsaktion, hvor 1.000 redningsarbejdere har deltaget. Ved grotten er glæden uoverstigelig, fortæller DR's korrespondent, Stéphanie Surrugue, som befinder sig på stedet netop nu.

- Der går utroligt glade grupper af redningsfolk ud af grotten netop nu. De griner, de sender tommelfinger op-tegnet, de krammer hinanden. De må ikke give interviews, men der er ikke nogen tvivl om, hvad de vil kommunikere - de er jublende lykkelige over, at flere døgns intens redningsaktion nu er overstået, fortæller hun.

Læge og dykkere mangler stadig

Otte drenge blev reddet ud i går og i forgårs og er nu indlagt på hospitalet.

Nu skal de sidste fire drenge og deres træner igennem den samme proces, siger hun.

- De første fire har det lidt bedre end dem, der blev bragt til hospitalet i går, og nu skal de sidste drenge igennem nøjagtigt det samme. De er allerede blevet tilset ved et feltlazaret oppe ved grottens indgang, og nu er de på vej på hospitalet, siger hun og fortsætter:

- De kommer til at blive isoleret, røntgenfotograferet, scannet og få taget en masse prøver. Men man ved i hvert fald, at de første otte drenge har det godt efter omstændighederne.

Tre dykkere og en læge mangler stadig at komme ud af grotten. De har opholdt sig derinde sammen med drengene og deres træner de seneste fire dage.

Man har nu planer om at lukke Tham Luang-grotten, hvor drengene var fanget, i den kommende tid. Det sker for at øge sikkerheden i grotten, så noget lignende ikke kommer til at ske igen.