Per Stig: Danmark blokerer ikke kamp mod dødsstraf

Udenrigsminister Per Stig Møller afviser, at at Danmark har afvist EU-støtte til et forslag om et globalt FN-forbud mod dødsstraf.

Danmark har ikke været med til at sætte en stopper for et italiensk forsøg på at få EU til at kæmpe for et globalt forbund mod dødsstraf.

Det skriver en britiske avis ganske vist, men udenrigsminister Per Stil Møller afviser historien.

- The Independent skriver, at Danmark på EU-udenrigsministermødet i sidste uge skulle have skudt et forslag om et globalt forbud mod dødsstraf ned. Det har absolut intet på sig. På mødet opfordrede Italien til, at man gav formandskabet til opgave uformelt at sondere mulighederne for at genåbne sagen i FN-regi. Det var der tilslutning til, siger Per Stig Møller til Politiken.

Modstander af dødsstraf

Udenrigsministeren fastholder, at Danmark er en aktiv modstander af dødsstraf.

- Danmark har bestemt ikke modsat sig det italienske initiativ. Danmark er tværtimod blandt de mest aktive modstandere af dødsstraf og støtter ethvert initiativ, der kan styrke kampen mod dødsstraf, siger han til Politiken.

Efter henrettelsen af den irakiske eks-diktator Saddam Hussein har Italien forsøgt at samle EU til at stå bag et forslag i FN om et globalt forbud mod dødsstraf.

Men på et EU-udenrigsministermøde i sidste uge blev forslaget skudt ned af blandt andet Danmark, hedder det i The Independents version.

- Britiske diplomater sagde fortroligt, at de ikke ønsker at skabe vanskeligheder for USA på et følsomt tidspunkt, og at de ikke mener, at det er muligt at gennemføre det nu. Holland, Danmark og Ungarn valgte derefter at indtage samme holdning, skrev avisen.

FN's generalsekretær positiv

FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, støttede i sidste uge under et besøg i Bruxelles det italienske initiativ.

- Der er en voksende tendens i retning af en udfasning af dødsstraffen, og jeg bakker op om den tendens, sagde han.

Italiens forslag ventes at blive drøftet i FN's Generalforsamling inden for de kommende måneder.

Det vil støde på modstand fra USA, Iran, Saudi-Arabien og Kina, der alle benytter sig af dødsstraf.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk