Per Stig: EU skal være den 3. supermagt

EU har størrelsen og den militære kraft til at være i samme liga som USA og Kina. Ny EU-traktat vil styrke unionens globale rolle, mener Per Stig Møller.

Udenrigsminister, Per Stig Møller, mener, at EU har mulighed for at være en af de virkelig store spillere i verden. (© DR)

EU skal gøres til en mere velfungerende udenrigspolitisk aktør, som kan give USA og Kina kamp til stregen. Det slår udenrigsminister Per Stig Møller (K) fast i forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles.

- Vi har jo det største marked. Vi er den største bistandsyder i verden. Vi har jo en enorm mængde militær, hvis vi i øvrigt brugte det. Så vi kunne have mulighed for at være en af de virkelig store spillere i verden, siger han.

Global rolle

Udenrigsministeren er ikke i tvivl om, at EU skal have en langt større global rolle, så unionen bliver en aktør, man har respekt for rundt omkring i verden.

- Hvorfor taler man om G2 - USA og Kina? Hvorfor taler man ikke om G3 - USA, Kina og Europa? Det er der ingen, der gør, men det burde man i virkeligheden gøre, fordi vi har den store tyngde, som vi har. Men vi bruger den ikke, siger han.

Skal stå sammen

Ifølge udenrigsministeren har EU-landene blandt andet været for dårlige til at stå sammen og kæmpe om de europæiske værdier.

På topmødet i Bruxelles har EU-lederne banet vejen for Lissabontraktaten, som skaber nye muligheder på det udenrigspolitiske område. Blandt andet skal der udpeges en ny EU-udenrigsminister, der får det overordnede ansvar for unionens udenrigs- og sikkerhedspolitik med flere tusinde medarbejdere under sig.

- Selvfølgelig er udenrigspolitikken stadigvæk suveræn, men når Lissabontraktaten kommer igennem - og det ser det så ud til nu - kan vi blive meget bedre til at få Europa placeret i de globale forhandlinger, end vi har været, lyder ønsket fra Per Stig Møller.