Per Stig Møller: Trumps nye 'høg' er ikke vildmand, der bekriger alt og alle

Danmarks tidligere udenrigsminister har arbejdet sammen med Donald Trumps nye sikkerhedsrådgiver.

John Bolton var USA's FN-ambassadør i midten af 00'erne, hvor Danmark havde plads i FN's Sikkerhedsråd. (Foto: © Alex Brandon, Scanpix)

- Hvis man vil have fred, så må man forberede sig på krig.

Det var ordene, John Bolton brugte, da han i nat dansk tid blev interviewet om sit nye job som sikkerhedsrådgiver for den amerikanske præsident, Donald Trump.

I begyndelsen af april afløser han general H.R. McMaster på posten, og det bliver nu ham, der skal hjælpe den republikanske præsident med at navigere rundt i de sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Men selvom John Bolton er kendt for at være en af de skrappeste høge på den republikanske højrefløj – heriblandt for sin ivrige opbakning til den omstridte invasion af Irak i 2003 – så er han ikke så dogmatisk, når det for alvor gælder.

Det fortæller Per Stig Møller (K), der som udenrigsminister arbejdede tæt sammen med John Bolton.

- John Bolton har et image som en vildmand på højrefløjen, der bekriger alt og alle. Men når det kommer til stykket, er han meget realitetsorienteret, og han går efter en pragmatisk løsning, siger han og fortsætter:

- Jeg har kun gode samarbejdserfaringer med ham.

Sanktioner er intet nyt

Per Stig Møller arbejdede sammen med John Bolton i 2005 og 2006, hvor Danmark havde en plads i FN’s Sikkerhedsråd.

På det tidspunkt var John Bolton USA’s FN-ambassadør, og også dengang var Nordkorea på den diplomatiske dagsorden.

I 2006 udførte Nordkorea sin første atomprøvesprængning, og det fik FN til at stramme sanktionerne over for landet.

- Jeg var involveret i løsningen af sanktionspolitikken over for Nordkorea mellem USA og Kina, og her var John Bolton meget realistisk og pragmatisk, siger Per Stig Møller og fortsætter:

- Og da vi efter Libanon-krigen skulle se, om vi kunne få stablet en mellemøstkonference på benene i Sikkerhedsrådet, var der lidt modvilje mod det i det amerikanske udenrigsministerium. Men vi arbejdede sammen for, at det skulle blive til noget.

Mange gode samtaler

John Bolton bliver den tredje nationale sikkerhedsrådgiver, efter at Donald Trump overtog præsidentembedet i januar sidste år, og han tiltræder formelt den 9. april.

I et interview med Sky News i nat påpegede han, at USA står over for en række trusler, heriblandt spredningen af atomvåben og terror.

- Det er vigtigt, at USA beskytter civilbefolkningen, beskytter sine alliancer, beskytter økonomien. Så der er et stort stykke arbejde foran os, fastslog han.

Men trods den hårde retorik, tror Per Stig Møller ikke, at han bliver umulig at danse med

- Jeg kender godt hans holdninger. Men han er en meget ræsonnabel og fornuftig mand, og jeg har haft mange gode samtaler med ham.