Stillehavsø bliver total-evakueret af frygt for vulkanudbrud

Over 10.000 indbyggere på øen Ambae, der ligger i Stillehavet øst for Australien, bliver sejlet væk.

Vulkanen Monaro er nu så aktiv, at vulkanalarmen er hævet til det næsthøjeste - niveau 4. Derfor har myndighederne besluttet at evakuere befolkningen af frygt for et snarligt vulkanudbrud. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

Røg fra vulkanen Monaro får nu den lille stillehavsø Ambae til at evakuere hele civilbefolkningen af frygt for et snarligt udbrud.

Øen, der ligger i østaten Vanuatu, har i flere dage været i undtagelsestilstand, fordi den vulkanske aktivitet i området er særdeles høj. Ambae vulkan

Det har nu fået ø-statens premierminister, Charlot Salwai, til at beordre en masseevakuering af befolkningen væk fra øen. Det skriver flere medier, herunder det amerikanske nyhedsbureau AP og Radio New Zealand.

Premierministeren forventer, at masseevakueringen inkluderer op mod 11.000 øboere. Den går i gang med det samme, men forventes først fuldført om en uge. Det skyldes blandt andet, at samtlige af øens beboere skal sejles med skib til en anden ø.

Alarmniveauet blev hævet i begyndelsen af ugen til niveau 4 – hvoraf fem er det højeste. Samtidig advarede Vanuatus styrelse for meteorologi om flyvende sten, vulkanske gasser, syreregn og nedfald af aske.

En video fra New Zealands luftvåben vidner om høj aktivitet i vulkankrateret.

Vulkanaktiviteten i området har været forhøjet i flere uger. Hundredvis af beboerne er allerede rejst væk, men ifølge Røde Kors er hele øen nu "ikke længere sikker", siger Vanuatus Røde Kors-koordinator, Dickenson Tevi, til Radio New Zealand.