Stinkende frugt skabte tumult på fly før afgang

To ton durian-frugt stank så grimt, at indonesisk passagerfly ikke fik lov at lette.

Durian-frugten, som her bliver solgt på et marked i Singapore, er berygtet for sin lugt. (Foto: Simon Thong © Scanpix)

De fleste har prøvet at føle sig ubehageligt tilpas, hvis de har befundet sig i et offentligt rum, hvor der lugter rigtig dårligt.

Værst er det, hvis det for eksempel sker i et offentligt transportmiddel, hvor man ikke kan slippe væk.

Et ekstremt tilfælde på sådan en situation, skete i mandags i Indonesien. Her blev et fly nemlig en hel time forsinket, fordi passagererne nægtede at flyve på grund af en uudholdelig stank ombord.

Dårlig lugt skabte håndgemæng

Synderen var en durian. Frugten er kendt som verdens mest ildelugtende af sin slags. På trods af lugten er den en delikatesse i Asien.

Derfor var det meningen, at en mængde på to ton i mandags skulle transporteres med i lasten på et passagerfly fra den indonesiske provinsby Bengkulu til hovedstaden Jakarta.

Men da passagererne begyndte at gå ombord på flyet, kom der straks klager over en uudholdelig stank. Klagerne udviklede sig hurtigt til håndgemæng og tumult mod flypersonalet, da passagererne nægtede at flyve.

Ifølge Indonesisk lovgivning var flyselskabet i deres gode ret til at medbringe frugten:

- Det er ikke ulovligt at medbringe frugten, så længe den er pakket ordentligt ind efter fly-reglementet. Der er mange flyselskaber, der transporterer durian-frugt, sagde Retri Maya, kommunikationsmedarbejder for flyselskabet Sriwijaya Air til Jakarta Post.

Ligesom vi ikke må ryge i de fleste offentlige rum i Danmark, er det også forbudt at medbringe durian-frugten i adskillige offentlige transportmidler, hoteller og fly i flere lande - men ikke som flylast i Indonesien.

Kunderne har altid ret

Klagerne og protesterne virkede. Flyselskabet gik med til at fjerne durian-frugterne fra lasten. Mens frugterne blev aflæsset, fik passagerne lov til at forlade flyet, så de ikke skulle generes yderligere.

Ifølge BBC udtalte direktøren af lufthavnen i Bengkulu, til et lokalt medie efter hændelsen at:

- I fremtiden vil vi evaluere indholdet og indpakningen af passagerflyenes last, så det ikke kommer til at skabe ubehag for passagerer fremover, sagde lufthavnsdirektøren Anies Wardhana.

I Kakshidi Food i Kødbyen i København sælger de på nogle tidspunkter af året frisk durian-frugt. Ifølge butikkens kontormedarbejder Karina Amemi, tager de mange forholdsregler for at holde den specielle lugt lidt på afstand:

- Frugten er pakket ind i en forseglet take-away-boks i gennemsigtig plastik og yderligere pakket ind i en plastikpose.

Men man kan altså stadigvæk lugte den, når den bliver placeret i butikken.

- Vi opbevarer den i et lukket køleskab, så lugten kun slipper ud, når køleskabslågen bliver åbnet.

Facebook
Twitter