Stjernejournalist forfalskede historier på anerkendt tysk magasin

Der Spiegels prisvinder Claas Relotius har opfundet kilder og historier i 14 ud af 60 artikler de seneste år.

Det var artiklen "Jaegers Grenze" som endte med at fælde stjernejournalisten. (Foto: ALEXANDER BECHER © Scanpix)

Magasinet Der Spiegel er et af de mest anerkendte tyske medier.

Men nu har det fået sin troværdighed draget alvorligt i tvivl. På sin hjemmeside skriver magasinet nemlig, at det i flere år har publiceret historier af journalisten Claas Relotius, som nu viser sig at være falske.

Journalisten vandt årets pris for den bedste tyske reportage 2018 i Berlin 3. december, for en sag om en syrisk dreng som tror, at han er skyld i borgerkrigen i landet.

Siden er det dog kommet frem at stort set alt ved historien var opfundet af Relotius. Lige som flere andre af hans artikler i magasinet.

- Spiegel-redaktør Claas Relotius har forfalsket sine egne historier i vidt omfang og opfundet hovedpersoner - han har holdt læsere og kolleger for nar, skriver Der Spiegel.

Kollega anede uråd

Sagen kom frem efter at journalisten sammen med en kollega leverede en artikel om selvbestaltede grænsevagter i USA, som holder migranter ude.

Den blev trykt i november. Men kollegaen var ikke tryg ved Claas Roletius del af researchen, og gav ledelsen besked. Her fik han dog ikke ørenlyd - faktisk troede andre kolleger at han forsøgte at undergrave en rival.

Derfor besluttede han at rejse til USA og undersøge sagen nærmere. Her lykkedes det ham at finde to af de kilder, som Relotius havde påstået at have mødt. Men de havde aldrig mødt ham.

Spiegels ledelse fortsatte dog med at tro stjernejournalisten, som blev ved med at komme med gode forklaringer, snarere end kollegaen.

- I to til tre uger gik Moreno (kollegaen, red.) gennem helvede, fordi kolleger og hans overordnede først ikke ville tro på hans beskyldninger, erkender Der Spiegel selv i seneste udgave, ifølge The Guardian.

Bange for at fejle

Til sidst indrømmede Claas Roletius dog sagen, da en overordnet konfronterede ham. Han har erkendt at have opfundet 14 ud af 60 historier, han har skrevet for bladet.

Nu er Spiegel i gang med at gennemgå alt, han nogensinde har leveret. Den kalder sagen for et lavpunkt i magasinets 70 år lange historie.

Den tidligere stjernejournalist, som nu har sagt sin stilling op, siger til Der Spiegel at han er syg og har brug for hjælp. Han snød ikke for at få det næste store scoop, men af frygt for at falde igennem, siger han.

- Presset for ikke at fejle blev bare større jo mere succesfuld jeg blev, siger han til Der Spiegel, ifølge The Guardian.

Claas Relotius har også arbejdet for flere andre tyske medier.

Facebook
Twitter