Stockholm-ghetto er blevet mønsterforstad

Indtil for få år siden drev Isa Rio rundt i boligområdet Hovsjö uden at udrette noget. Men i dag er han sammen med hundredvis af andre unge engageret i bydelen.

Sammen med hundredvis af unge har Isa Rio blandt andet været med til at anlægge en fodboldbane. (© DR)

I Stockholm-forstaden Hovsjö har de satset stort på at skaffe arbejde til unge på kanten af kriminalitet. Og det har de haft stor succes med.

Området var for få år siden et af de mest belastede i Sverige, med landsrekord i bilafbrændinger og uroligheder. I dag bliver det fremhævet som mønstereksemplet på en indvandrerforstad.

Folk som Isa Rio er opskriften på succesen.

Hundredvis af unge byggede nyt

Indtil for få år siden var Isa Rio en del af problemet. Han var på vej ud i kriminalitet, men i dag er han i stedet blevet vicevært for den lokale boligforening, Telge Hovsjö.

- Det betyder rigtig meget. Før hang jeg rundt omkring i byen med vennerne og ødelagde ting. Men nu er jeg blevet ældre og klogere, fortæller Isa Rio.

Og Isa Rio er ikke den eneste unge, som Telge Hovsjö har ansat. Hundredvis af de lokale unge har sammen bygget en park, en gymnastiksal og en ny fodboldbane i centrum af Hovsjö.

- Nu har vi bygget lidt til de unge, så de har noget at lave. Det synes jeg er rigtig godt, siger Isa Rio.

Alt sammen er noget, de unge selv har peget på som vigtige behov.

- I stedet for at få en entreprenør til at gøre arbejdet, har de unge været med til at påvirke tingene og udføre dem. Via arbejdet har vi skabt en stor stolthed, siger Patrick Derk, der er direktør for boligforeningen Telge Hovsjö.

Skepsis over bande-samarbejde

Og resultaterne er tydelige: I dag er kriminaliteten faldet, bilafbrændingerne er holdt op, og færre ønsker at flytte væk fra Hovsjö. En udvikling, som ikke mindst det lokale politi er tilfreds med.

Politiet var ellers skeptisk, da Patrik Derk for tre år siden rakte hånden ud til de lokale bandeledere for at få alle bydelens unge i tale. Men i dag er man begejstret for for resultaterne.

- Kriminalitetsstatistikken falder, trygheden vokser drastisk, og folk i Hovsjö kan lide politiet nu, siger Tomas Mattisson fra nærpolitiet til SVT.

Unge satte skole i brand

Trods de mange positive resultater er der dog stadig et stykke vej igen. Eksempelvis brændte den lokale folkeskole næsten ned til grunden for et år siden efter en brand, der var påsat af to lokale teenagere.

- Det var uhørt træls, men mens brandmændene slukkede branden, rullede de unge nyt græs på i parken, de havde bygget og sagde til mig: "Vi giver ikke op". Og jeg vælger at se det som en styrke, at skolen brændte ned, uden at Hovsjö gav op, siger Patrik Derk.

Han forsvarer, at han for tre år siden rakte hånden ud til de lokale kriminelle og gik i dialog med dem.

- Det bliver ingen udvikling, uden at man får dem med. Den eneste måde at få dem med, var at opsøge dem og tale med dem. Det gjorde vi, og vi er ikke blevet svigtet, siger Patrick Derk.

Og bydelens beboere er blevet tryggere, fortæller pensionisten Ivan Hedberg.

- Det har været slemt før, nøjagtig som man har hørt om, men nu er det godt, siger pensionisten Ivan Hedberg.

Facebook
Twitter