Stockholmerne sørger dagen efter lastbilangreb

Indbyggerne i den svenske hovedstad strømmer mod afspærringerne ved varehuset Åhléns for at lægge blomster.

  • Svenskerne samler sig ved afspærringerne for at lægge blomster og sørge. (Foto: © ODD Andersen, Scanpix)
  • Folk lægger blomster ved varehuset Åhléns, hvor den stjålne lastbil i går kørte ind i en menneskemængde. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)
  • Svenskerne holder i dag deres kære endnu tættere efter det blodige angreb i går på hovedstadens gågade. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)
  • 'Je Suis Stockholm' (Jeg er Stockholm) skriver svenskerne i dag ved gerningsstedet, hvor fire mennesker i går mistede livet og 15 blev kvæstet. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)
  • Ni af de kvæstede er fortsat indlagt på hospitalet, og i dag lægger svenskerne blomster ved afspærringerne. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)
  • Svenskerne er i chok, og har svært ved at tale om det, som er sket. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)
1 / 6

Det er på ingen måde en almindelig lørdag, som svenskerne vågner op til i dag.

Folk strømmer til afspærringerne ved varehuset Åhléns for at lægge blomster, men mange har svært ved at tale om det, som er sket.

Det fortæller DR-journalist Vicki Therkildsen.

- En del har det været svært at tale med, fordi folk har været så berørte. De græder, når man taler med dem. Men de insisterer på, at de vil blive ved med at bevare roen, siger hun.

Loading preview...

En af dem, som er meget påvirket i dag, er Alexandra Kostrubala. Hun er på vej hen for at lægge en buket blå og hvide blomster ved afspærringen.

Hun bor meget kort fra Åhléns og skyndte sig ned på gaden i går eftermiddag kort efter, at en lastbil var braget ind i varehuset.

- Der var helikoptere i luften, så jeg tænkte, at der måtte være sket noget alvorligt. Det var kaos og uvirkeligt. Der lå mennesker på jorden – det var som at være på et helt forkert sted, fortæller hun, imens tårerne pibler ned ad kinderne.

Politiet afspærrede hele området efter angrebet, og derfor blev det svært for folk, der bor i området, at komme hjem. Derfor måtte Alexandra Kostrubalas datter overnatte hos en ven.

- Men jeg føler mig sikker i dag. Der er masser af politi på gaden, siger hun, inden hun fortsætter ned mod afspærringen med blomsterne i favnen.

Loading preview...

En anden, der oplevede angrebet helt tæt på, er Kamal Al-Amin. Han har været gadesælger i 15 år og har en bod med postkort og souvenirs lige overfor Åhléns. En af hans bekendte mistede livet i angrebet.

- Jeg hørte brag ved 15-tiden, men jeg tænkte, at det var biler, der var kørt sammen. Jeg tænkte ikke, at det kunne være et terrorangreb, siger han.

Han lod en ven passe boden og løb selv over vejen mod varehuset.

Linkbox

Læs også

Tre børn blev såret af lastbilen i Stockholm

- Jeg så lastbilen køre ind i hjørnet på Åhléns. Jeg tænkte, at føreren måtte være påvirket, husker han.

- Jeg så to personer ligge på gaden, og jeg tror, de var døde. Der lå en mere, som var komme til skade – det så ud til, at foden manglede.

Senere på aftenen fik han at vide, at en af de omkomne var en anden gadesælger på torvet.

- Det var slemt. Bagefter begyndte folk at samles om min bod, fordi politiet gennede folk herned. De bad os om at løbe herfra, ingen måtte blive tilbage, for de troede, at der var en bombe i bilen. Folk tabte tasker og mobiler og løb bare. Og jeg måtte også bare væk.

- Jeg tog hjem og efterlod bare boden. Politiet var jo begyndt at spærre af. Jeg tror stadig ikke, det er terror, og jeg håber det er en gal mands værk. Jeg er ok, men det er første gang, jeg ser døde mennesker, fortæller Kamal Al-Amin.

Fire mennesker mistede livet under angrebet i går. Ni sårede er stadig indlagt.

Linkbox

Læs også

Korrespondent i Stockholm: Angreb rammer lige ind i hidsig svensk debat

Lastbilen blev kort før angrebet stjålet på en sidegade, og gerningsmanden kørte den i høj fart ind i menneskemængderne på den centrale gågade Drottninggatan.

Folk måtte springe for livet, og lastbilen nåede at køre flere hundrede meter, før den endte i butiksfacaden på Åhléns stormagasin.

Politiet har anholdt en mand, som er mistænkt for terror, fordi politiet mener, han kørte lastbilen under angrebet. Hans identitet er endnu ikke offentliggjort, men flere svenske medier skriver, at han har usbekiske rødder.