Største demonstration i 29 år: Grønlændere raser over uran-sag

Demonstration i Nuuk er den største i 29 år, vurderer samfundsforsker.

Flere end 400 grønlændere gik på gaden onsdag aften. De er stærkt utilfredse med, at regeringen er ved at trumfe en vigtig beslutning igennem - uden at spørge befolkningen. (Foto: © Ulrik Bang, Scanpix)

Vreden koger i Grønland.

Folket føler, at regeringen tromler beslutninger hen over hovedet på dem, og det er ved at skabe splittelse i befolkningen.

Onsdag aften gik flere hundrede mennesker således på gaden i Nuuk med bannere og sang for at vise deres utilfredshed med, at regeringen torsdag aften stemmer om at tillade uran-udvinding i Grønland - uden at have spurgt befolkningen.

- Vi er frustrerede over, at vi ikke bliver tilstrækkeligt informeret om, hvad der er ved at ske. Der er ved at blive truffet en meget vigtig beslutning - men den bliver truffet lige hen over hovedet på os, siger Marianne Jensen, der er formand for interessegruppen NAAMIK(grønlandsk for nej, red.) der arrangerede demonstrationen i Nuuk.

Den grønlandske radio KNR vurderer, at der deltog 400 personer onsdag aften - dermed er det en af de største grønlandske demonstrationer i mange år, vurderer ekspert.

- Det er den største, jeg har oplevet i de 29 år, jeg har boet her. De udtrykker en voldsom utilfredshed over det, der bliver betegnet som magtarrogance, siger Birger Poppel, som er samfundsforsker ved Grønlands Universitet i Nuuk.

Spørgsmålstegn ved friske fisk

Utilfredsheden handler om den uran-afstemning, som det grønlandske parlament skal gennemføre torsdag aften, dansk tid.

I 30 år har Grønland haft en nultolerance over for uran, men nu planlægger den grønlandske koalitionsregering at ophæve nultolerancen, således, at uran, der er et radioaktivt stof, bliver opfattet som alle andre mineraler.

Det kan få vidtrækkende konsekvenser, vurderer Birger Poppel.

- Jeg tror, at begejstringen for at bruge landbrugsprodukter og kød fra et område, hvor der er udvundet uran, vil være vældig, vældig begrænset. Der vil formentlig ske det, at mange beboere i området må flytte, og marker og afgrøder mister deres værdi.

Også internationalt risikerer Grønland at lide et knæk.

- Grønland er et land, som markedsfører sig på at sælge fisk fra de reneste farvande i verden, og på mange områder fremstår landet som en repræsentant for de rene arktiske områder. Det vil få nogle skår, siger han.

Befolkningen splittes i to

Det er dog ikke alle grønlændere, der er imod uranudvinding. Til demonstrationen i Nuuk deltog både folk, der var for og imod. Fælles er de rygende utilfredse med lukketheden omkring uranspørgsmålet.

Også flere politikere i det grønlandske parlament mener, at en ophævelse af nultolerancen kan være den største beslutning, der er truffet i nyere tid, men regeringskoalitionen afviser, at lave en folkeafstemning.

- Det er som om, regeringen slet ikke ønsker, at vi skal vide noget. Det skaber stor splittelse i befolkningen. Vi kan mærke, at der er opstået en skarpere tone overfor hinanden, når afstemningen bliver diskuteret. Vi har ikke noget grundlag for at starte en ordentlig diskussion, for vi ved ikke, hvad vi taler om. Derfor bliver der lynhurtigt bidt af hinanden, siger Marianne Jensen.

Ridser i tilliden

Hvis det socialdemokratiske Siumut-parti og det borgerlige Atassut mobiliserer alle folk og stemmer for en ophævelse af nultolerancen i aften, så vil uranudvinding blive gjort lovligt.

Men det vil kradse i befolkningens tillid til regeringen, siger Birger Poppel.

- Så vil du få nogle politiske brudflader i den grønlandske befolkning, som jeg forestiller mig vil tage nogen tid at komme over. Man kunne jo have lagt beslutningen ud til offentlig diskussion, men i stedet vælger man at trumfe en beslutning igennem.

Det var ikke kun i Nuuk, der var demonstrationer onsdag aften. Også i Qaqortoq, Qassiarsuk og Ilulissat var folk på gaderne.