Støtteparti efter FN-kritik af Danmark: 'Vi stoler mere på FN end på regeringen'

Flere politikere bakker FN op i deres kritik af Danmark.

De syv kvinder og mindst 19 børn, der lever i fangelejre i Syrien, oplever menneskerettighedskrænkelser. FN mener, at Danmark bryder internationale konventioner ved ikke at hjemtage dem. Foto: DR Nyheder.

- Den danske regering skal ikke bidrage til at så tvivl om international lov.

Sådan lyder ordene fra retsordfører i SF Karina Lorentzen efter, at FN i et brev til den danske regering kommer med skarp kritik.

- I SF er vi villige til både at hjemtage mødre og deres børn. Det helt centrale er, at vi overholder internationale konventioner, siger Karina Lorentzen.

I brevet fra FN fremgår det, at Danmark er i færd med at bryde flere internationale konventioner.

Regeringen er lodret uenig og mener ikke, at de hverken begår konventionsbrud eller har et juridisk ansvar for kvinder og børn med dansk tilknytning i lejrene.

- FN mener, at vi har en forpligtelse til at hente voksne mennesker hjem, der har tilsluttet sig Islamisk Stat, som gjorde det til dagens orden at skære halsen over på uskyldige mennesker og begrave børn levende. Og der er vores juridiske vurdering, at det er vi ikke forpligtede til i Danmark, siger Rasmus Stoklund, der er retsordfører i Socialdemokratiet, og fortsætter:

- Danmark både lever op til og overholder menneskerettigheder. Men FN mener, at vi skal hive terrorister hjem fra Islamisk Stat, og den holdning deler vi ikke, slår Rasmus Stoklund fast.

Og netop FN's kritik har fået flere politikere til at lange ud efter regeringen. En af dem er Martin Lidegaard, der er udenrigsordfører i Radikale Venstre, som ikke er overrasket over kritikken.

- FN's kritik slår sig til en række af problemer med den politik, som regeringen fører i øjeblikket. I forvejen vidste vi godt, at det her var dårligt for dansk sikkerhed og fremtidige terrortrusler. Vi vidste også, at det var dårligt for børnene. Men nu får vi også at vide, at det er i direkte strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det gør kun sagen endnu mere alvorlig, siger Martin Lidegaard og fortsætter:

- Jeg synes ikke, at regeringen leverer nogen overbevisende argumenter for, at FN ikke har ret i deres kritik. Så lige i den her kontekst stoler jeg mest på FN.

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund er heller ikke i tvivl, om at der sker brud på internationale konventioner, fortæller hun:

- Det er en kritik, som jeg desværre må sige, ikke kommer bag på mig. Jeg er slet ikke i tvivl om, at Børneretskonventionen bliver overtrådt her. Der er jo tale om børn, som bor i dét Røde Kors kalder for 'helvede på jord', siger hun.

'Traumatiserede børn'

Hverdagen for de syv kvinder, der tidligere har tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat, og deres mindst 19 børn med dansk tilknytning, der lige nu sidder i de to fangelejre al-Roj og al-Hol i Syrien, er barsk.

Der er begrænset adgang til mad, sundhed og en tilstrækkelig levestandard. Det vurderer FN.

Men især børnene bliver ramt af de trænge kår, fortæller Sonia Khush, der er international chef for Red Barnet.

- Vi gør det bedste, vi kan, for at der er aktiviteter og skolegang. Men det er virkelig svært for børnene at opretholde en normal barndom i en fangelejr, siger Sonia Khush.

Red Barnet har arbejdet i de to lejre siden år 2017. I løbet af de fire år organisationen nu har været til stede, er der ikke sket forbedringer, fortæller Sonia Khush:

- Den eneste person, der har været konstant for de her traumatiserede børn, er deres mødre. Det er den eneste person, der har givet dem sikkerhed. Med de traumer de børn har været igennem så tidligt i deres liv, vil det at adskille dem fra deres mødre være, en stor sikkerhed der bliver taget fra dem. Vores synspunkt er at man burde evakuere børnene med deres mødre. Mødrene ved godt, at der venter en retsag, når de vender tilbage, siger hun.

Hvis man spørger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er han meget enig i regeringens linje. Personer der tidligere har tilsluttet sig Islamisk Stat er ikke velkomne i Danmark, slår han fast:

- Jeg synes, at FN's kritik er utidig. Det er ikke et spørgsmål, om at Danmark ikke gerne vil hjælpe, dem der har brug for det. Men de her mennesker har vendt Danmark ryggen og tilsluttet sig en bestialsk terrororganisation. I den her situation, synes jeg, at internationale konventioner må komme i anden række, siger Kristian Thulesen Dahl.

Frem til den 15. maj arbejder en task force, der er nedsat af regeringen og en række af Folketingets partier, på at finde ud af hvorvidt det er muligt at hjemtage 'børn af danske forældre'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk