Stoltenberg: Domstolen bestod testen

Norges statsminister afviser at ville kommentere dommen over Anders Behring Breivik, men anerkender retten.

Norges statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: © Anette Karlsen, Scanpix)

Oslo tingrett har bestået testen, mener Norges statsminister, Jens Stoltenberg, der samtidig afviser at ville kommentere dommen.

- Denne sag har været ført på retsstatens grund, noget som blandt andet betyder uafhængige domstole. Det indebærer også, at politikere ikke skal mene noget om dommen, siger Stoltenberg.

Han tror, at der nu bliver sat et punktum for retssagen.

Tungt at høre om grusomhederne

- Men 22. juli vil leve med os i mange år fremover, selv om retssagen ser ud til at nå en afslutning. Den har været ført på en anstændig måde og har været samfundets opgør med gerningsmanden og hans handlinger, siger statsministeren.

Han tilføjer, at det har været tungt for mange at høre grusomhederne fortalt på ny, men at det er nødvendigt i et retssamfund.

- I dag bliver vi mindet om, hvem 22. juli egentlig handler om: Dem, der blev dræbt, de efterladte og pårørende, og dem, der er direkte berørt, siger statsministeren i en pressemeddelelse.

22. juli er ikke overstået

Han mener, at domstolen har bestået testen, og at det norske samfund har håndteret retssagen på en måde, der står respekt om - også i udlandet.

For den norske statsminister er 22. juli dog ikke overstået. På tidsdag skal han fremlægge 22. juli-kommissionens rapport for Stortinget. En rapport, der retter en sønderlemmende kritik af det norske beredskab og i særdeleshed af det norske politi.

Stoltenberg har efter fremlæggelsen af rapporten 19. august kommenteret den og sagt, at han vil tage et ansvar uden dog at være meget mere konkret. Justitsministeren gik af i november, og kort efter rapportens offentliggørelse afgik også politidirektøren.

Jens Stoltenberg tager et ansvar og agter ikke at afgå som statsminister.

/ritzau/NTB