Stoltenberg: Nato går med i koalitionen mod Islamisk Stat

Det er et stærkt politisk signal, at Nato som organisation melder sig ind i koalition mod IS, siger Nato-chef.

Der bliver ikke tale om nye kampoperationer, oplyser Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Nato vil som organisationen gå med i den amerikansk ledede koalition, der bekæmper Islamisk Stat.

Det vil blive besluttet på Nato-topmødet torsdag i Bruxelles, siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde.

- Det vil sende et stærkt politisk signal, siger Stoltenberg.

Han siger samtidig, at det ikke betyder, at Nato vil deltage i nye kampoperationer.

Nato vil blandt andet udvide indsatsen med Awacs-overvågningsfly, der med deres langtrækkende radarer støtter kampen mod Islamisk Stat.

Fransk og britisk tøven

Men USA har presset på for også at få Nato som organisation med, selvom alle 28 Nato-lande i forvejen er med i koalitionen.

Især Frankrig og Tyskland har dog tøvet af frygt for, at Nato kan blive trukket ind i en langvarig kamp, og at alliancen vil støde arabiske lande fra sig.

Men nu er modstanden overvundet.

- I dag vil vi beslutte at udvide vores støtte til koalitionen, siger Stoltenberg.

Awacs-flyene skal nu på vingerne i flere timer. Den styrkede Nato-indsats mod terror omfatter også kapacitet til luftoptankning. Dermed kan flyene holde sig i luften i længere tid uden at mellemlande.

Nato-lederne vil desuden beslutte at dele flere efterretningsoplysninger om terror. De skal blandt andet dele oplysninger om fremmedkrigere.

Der skal også oprettes en ny enhed, der håndterer efterretningsoplysningerne. Den placeres i Natos hovedkvarter i Bruxelles. Enheden skal have en koordinator.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk