Stop med at spise Nutella - og red regnskoven

Den franske miljøminister Ségolène Royal vil stoppe brugen af palmeolie i blandt andet nøddecremen Nutella.

Palmeolie-plantager er skyld i ødelæggelse af regnskov. Derfor bør forbrugere boykotte produkter som Nutella, der indeholder store mængder palmeolie, mener Frankrigs miljøminister Ségolène Royal. (© Getty Images)

I en kommentar på fransk tv har Frankrigs miljøminister Ségolène Royal opfordret forbrugere til at droppe Nutella. Det skriver The Guardian.Hasselnødde-pålægget medvirker nemlig til ødelæggelsen af verdens regnskove, fordi pålægget indeholder store mængder palmeolie.- Vi må genplante en masse træer, fordi der er massiv skovrydning igang, som også fører til global opvarmning. Vi burde for eksempel holde op med at spise Nutella, fordi det er lavet med palmeolie, sagde miljøministeren i et interview på fransk tv.- Oliepalmer erstatter træer og forårsager derfor alvorlig skade på miljøet, fortsatte hun og opfordrede til, at produkter som Nutella burde laves med andre ingredienser.Frankrig spiser hele 26 procent af verdens samlede Nutella-produktion.

Prøver at bruge bæredygtig olieDen italienske chokoladegigant Ferrero, der producerer Nutella, udsendte efterfølgende en pressemeddelelse hvori de fortæller, at de er klar over de miljømæssige problemer med palmeolie, og at de forsøger at bruge palmeolie, der er miljømæssigt forsvarligt produceret.Ferrero får omkring 80 procent af deres palmeolie fra Malaysia, mens resten kommer fra Papua Ny Guinea, Indonesien og Brasilien.For to et halvt år siden forsøgte franske senatorer at pålægge palmeolie en skat på 300 procent, med argumentet, at olien er alvorligt fedende, og at dyrkningen af palmerne er ødelæggende for miljøet.Forslaget blev dog nedstemt.

Hovedårsag til træfældningIfølge Verdensnaturfonden WWF er palmeolieproduktion hovedårsagen til, at regnskoven fældes i blandt andet Malaysia og Indonesien.De to lande producerer 85 procent af verdens palmeolie.I december 2014 trådte et nyt EU-direktiv i kraft, som tvinger fødevareproducenter til at oplyse, hvis der er palmeolie i et produkt.Tidligere var det nok at skrive vegetabilsk olie på produkterne.Certificeret palmeolie i butikkerne EU-direktivet gælder dog stadig kun for fødevarer. Og mærkningen skal endnu ikke indikere, om der er tale om certificeret palmeolie. Ifølge Jyllandsposten regner blandt andet supermarkedvirksomheden Coop, der omfatter Superbrugsen, Kvickly, Fakta og Irma, med, at der ved udgangen af 2014 var certificeret palmeolie i 98 procent af deres produkter.I 2014 offentliggjorde Dansk Erhverv og detailhandelen et initiativ om at gå efter den internationalt anerkendte standard for certificeret bæredygtig palmeolie, Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO) i supermarkedskædernes egne mærker.Initiativet fik dog kritik af miljøorganisationer for ikke at være vidtrækkende nok.

Facebook
Twitter