Stoppede terrorist på London Bridge: Nu står manden med narhvaltanden frem

38-årig sydafrikaner fortæller om sin oplevelse, efter hans kamp mod London-terrorist gik verden rundt.

London Bridge dannede ramme for et dødeligt terrorangreb i slutningen af november. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

En narhvaltand, en pulverslukker og en stol.

Det var redskaberne, som civile London-borgere tog i brug for at overmande en knivbevæbnet mand på London Bridge den 29. november.

Kort forinden havde gerningsmanden, Usman Khan, stukket flere mennesker med kniv ved et arrangement i en nærliggende bygning.

En af dem, der tog kampen op mod ham, var Darryn Frost.

Billederne gik verden rundt, efter den 38-årige kommunikationsmedarbejder angreb gerningsmanden med en narhvaltand og var med til at pacificere ham, indtil politiet nåede frem.

Angreb skete ved en konference

Nu står sydafrikanske Darryn Frost frem og giver sin version af den dramatiske hændelse, hvor tre personer blev dræbt.

- Han havde knive i begge hænder, og da han så mig med narhvaltanden, pegede han på sit mellemgulv.

Her bar Usman Khan, hvad der så ud til at være en bombevest, men som senere viste sig at være en attrap.

Darren Frost deltog ved et arrangement om rehabilitering af fængselsindsatte, hvor Usman Khan pludselig gik til angreb med to medbragte knive.

Her myrdede Khan både Saskia Jones og Jack Meritt, som begge arbejdede for at rehabilitere fængselsindsatte som led i et projekt, som Usman Khan selv havde taget del i.

Khan havde tidligere siddet otte år i fængsel, efter han blev dømt for at planlægge et terrorangreb.

Våben hang på væggen

Arrangementet fandt sted i en bygning, der er tilknyttet Londons Fiskerlaug. Derfor hang der en narhvaltand på væggen, som Frost valgte at gøre brug af for at gå til modangreb på Khan.

- Jeg tog narhvaltanden fra væggen og brugte den til at beskytte mig selv og andre mod gerningsmanden, siger sydafrikaneren.

Imens holdt en anden mand Khan på afstand med en stol, siger han til det britiske nyhedsbureau PA ifølge BBC.

- Jeg løb ned ad trappen og stod ved siden af manden med stolen, og så konfronterede vi gerningsmanden, siger Darryn Frost, der arbejder som kommunikationsmedarbejder hos det britiske justitsministerium.

Jagtede gerningsmanden trods bombetrussel

Frost siger, at manden med stolen kastede den efter Khan, der derefter løb frem, mens han fægtede med to knive. Frost gav sin narhvaltand videre og løb ovenpå for at finde endnu en.

Da kommunikationsmedarbejderen kom tilbage, var den første narhvaltand splintret, mens folk panisk flygtede fra bygningen.

Frost og flere andre valgte at jagte gerningsmanden ud på den nærliggende bro, London Bridge, selv om de mente, at han bar en bombevest.

  • Gerningsmanden blev stoppet på London Bridge. (Foto: LUKE POULTON © Scanpix)
  • Politiet lukkede hurtigt området ned. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)
  • I resten af byen blev der skruet op for beredskabet. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)
1 / 3

Her viser optagelser flere mænd angribe Khan med blandt andet en pulverslukker, hvorefter de fik lagt ham ned på asfalten.

- På dette tidspunkt prøvede jeg at isolere knivene ved at holde hans håndled, så han ikke kunne skade nogen eller detonere bomben.

På optagelserne kan man se sydafrikaneren holde Khan nede. Få sekunder senere fjernede tililende betjente Frost og skød og dræbte Khan af frygt for, at han ville detonere bombevesten.

Opfordrer til håb

De civile London-borgere, der tog kampen op mod gerningsmanden, har modtaget hyldest i britiske aviser, på sociale medier og fra flere politikere.

Herunder London-borgmester Sadiq Khan, der har kaldt borgerne "den bedste udgave af os alle".

I interviewet takker Darryn Frost alle, der tog kampen op mod Usman Khan og siger, at han håber, at hans handlinger kan bruges til noget godt.

- Jeg føler, at vi har en pligt til at konfrontere spredningen af frygt, had og intolerance i vores samfund, siger han ifølge BBC.

Det britiske medie fortæller, at en af de andre hjælpere, en polsk portør, blev stukket fem gange, før han måtte opgive at jagte gerningsmanden.

Manden med pulverslukkeren er blevet identificeret som 48-årige John Crilly, der tidligere er dømt for mord.

- Jeg var nok klar til at miste livet, siger han i et interview med BBC.

Efterfølgende råbte han til politiet, at de skulle skyde Khan, af frygt for, at han ville sprænge sig selv i luften.

Crilly kendte dødsofferet Jack Meritt ganske indgående. Han havde nemlig været i forløb hos ham og kalder den 28-årige sin ven.

- Jack betød sådan set håb, siger han.

Jack Meritts familie har appelleret til, at deres søns dødsfald ikke bruges som undskyldning til at indføre strengere straffe for indsatte, efter det er kommet frem, at Usman Khan var på prøveløsladelse.