Stor britisk regeringsrokade: Tidligere premierminister gør comeback

David Cameron udpeges til udenrigsminister i ministerrokade i Storbritannien.

Tidligere premierminister David Cameron ses gå ind ad døren til Downing Street 10 her til formiddag.

Den britiske indenrigsminister, Suella Braverman, har forladt sit job, og det har udløst en ministerrokade i Storbritannien.

Det betyder blandt andet et politisk comeback til den tidligere konservative britiske premierminister David Cameron, som er blevet udpeget til ny udenrigsminister.

Det bekræfter premierminister Rishi Sunaks kontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi står over for et skræmmende sæt internationale udforinger, herunder krigen i Ukraine og krisen i Mellemøsten, skriver Cameron på det sociale medie X umiddelbart efter udnævnelsen.

- Mens jeg har været ude af frontlinjepolitik i de seneste syv år, håber jeg, at min erfaring – som konservativ leder i 11 år og premierminister i seks – vil hjælpe mig med at hjælpe premierministeren med at klare disse vitale udfordringer.

David Cameron er trukket i arbejdstøjet igen, efter at have været ude af politik siden 2016. (Foto: © SUZANNE PLUNKETT, Ritzau Scanpix)

Cameron var premierminister fra 2010-2016 og udskrev den britiske folkeafstemning om EU-medlemskab, der førte til brexit.

Han førte kampagne for et britisk ja til EU, og valgte umiddelbart efter afstemningen i 2016 at trække sig som konservativ premierminister, da det blev klart, at briterne havde stemt for at trække sig ud af unionen.

I 2020 trådte Storbritannien helt ud af EU.

En marginaliseret politiker

Cameron blev af modstandere i sit eget Konservative Parti og oppositionen beskyldt for at have udskrevet folkeafstemningen for at tryne de såkaldt "brexiteers" i sit eget parti.

Han har siden været marginaliseret som politiker, og de færreste har troet på et politisk comeback til Cameron, skriver Ritzau.

Efter han forlod posten som premierminister i 2016, blev Cameron rådgiver for forsyningskædefinansieringsfirmaet Greensill Capital.

I 2021 kom det frem, at Cameron gentagne gange i 2020 havde kontaktet ministre i den britiske regering for at lobbye for, at Greensill Capital fik den størst mulige tildeling af statsstøttede corona-lån.

Det gav anledning til spørgsmål om, i hvilket omfang tidligere ledere kan bruge deres status til at påvirke regeringens politik, skriver Reuters.

Minister er for anden gang tvunget til at trække sig

Den forhenværende udenrigsminister James Cleverly er mandag udpeget til indenrigsminister i forbindelse med regeringsrokaden.

Han afløser Suella Braverman, der mandag forlod sit job. Braverman har de seneste dage fået voldsom kritik for at kritisere britisk politi for at være for nænsom over for pro-palæstinensiske demonstranter. Det gjorde hun i en kommentar i avisen The Times.

Suella Braverman har i lang tid været en kontroversiel konservativ politiker, men er især kommet i modvind efter kommentarer om Gaza-demonstranter. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Det er ikke første gang, Suella Braverman er blevet tvunget til at forlade en ministerpost.

I oktober måtte daværende premierminister Liz Truss også beordre hende til at trække sig, da hun havde sendt fortrolig information til et parlamentsmedlem fra sin private mailadresse.

Jeremy Hunt forbliver på posten som finansminister.