Stor folkeafstemning gør homovielser lovlige i Schweiz: 'Vores kærlighed fortjener ikke kun de samme rettigheder, men også den samme respekt'

Modstandere af loven fik sendt loven til folkeafstemning, men 64,1 procent af Schweizerne endte med at stemme for.

64,1 procent af Schweizerne stemte for, at par af samme køn skal kunne blive gift. (Foto: Denis Balibouse © Ritzau Scanpix)

Det skal være lovligt for par af samme køn at blive gift i Schweiz.

Det har landet i dag vedtaget i en stor folkeafstemning, hvor 64,1 procent stemte for forslaget.

- Det handler ikke kun om ligestilling, men også om anerkendelse. Det har en stor symbolsk effekt.

- Den stemmeberettigede del af befolkningen har med et bestemt ja fortalt os, at vores kærlighed ikke kun fortjener de samme rettigheder, men også den samme respekt, lyder det ifølge det schweiziske medie 20 Minuten fra Nadja Hers, som er medforperson i LOS, der er en organisation for lesbiske.

TIdligere har personer af samme køn i Schweiz kun kunnet indgå i et såkaldt registreret partnerskab. Men det giver ikke de samme rettigheder som et ægteskab i Schweiz.

Det giver blandt andet ikke de samme rettigheder i forhold til at få statsborgerskab eller i forhold til at adoptere børn.

Når personer af samme køn nu kan blive gift, kommer det også til at betyde, at lesbiske par får lov at få børn gennem sæddonation. Det har ikke været lovligt tidligere.

Ændringerne kommer til at gælde fra 1. juni 2022, men kommer kun til at gælde for borgerlige vielser. Kirkerne bliver altså ikke pålagt at vie par af samme køn, lyder det fra justitsminister Karin Keller-Sutter.

Sådan her så det ud, da tilhængere af den nye lov fik resultatet af afstemningen:

Egentlig vedtog det schweiziske parlament allerede i december sidste år en lov om at give par af samme køn ret til at blive gift.

Men Schweiz har en mere direkte form for demokrati end de fleste andre lande, og derfor ender mange nye lovforslag med at blive sendt til folkeafstemning.

For selvom parlamentet vedtager en lov, kan man få den sendt til folkeafstemning, hvis man kan samle 50.000 underskrifter. Det lykkedes for modstanderne af loven, der særligt har været personer fra konservative partier og religiøse grupper.

Men med dagens valgresultat lykkedes det dem altså ikke at stoppe lovgivningen.

  • "Børn på bestilling? Nej til sæddonation og ægteskab for alle" lyder det på en valgplakat fra modstandere af loven med henvisning til, at lesbiske par får ret til at blive gravide med en sæddonation. (Foto: Arnd Wiegmann © Ritzau Scanpix)
  • Forskellige valgplakater i byen Perly op til folkeafstemning. (Foto: Salvatore Di Nolfi © Ritzau Scanpix)
  • "Jeg har en far og en mor", lyder teksten på dette banner fra modstandere af loven. (Foto: FAbrice Coffrini © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Gælder først fra næste år

Blandt modstanderne af loven var landets største parti, Schweizisk Folkeparti (SVP).

- Det her handlede ikke om kærlighed og følelser, det handlede om, hvad der er bedst for børnene. Børn og fædre er taberne her, lyder det ifølge Reuters fra parlamentsmedlemmet Monika Rueegger, der har ført an i kampagnen mod loven.

Justitsminister Karin Keller-Sutter siger, at forbundsrådet - den schweiziske regering - bakker op om, at alle, der elsker hinanden og ønsker at blive gift, kan blive det i fremtiden.

- Uanset om det drejer sig om to kvinder, to mænd eller en mand og en kvinde, siger hun.

Med dagens resultat bliver Schweiz ifølge Amnesty International det 29. land i verden (30, hvis man tæller Taiwan som selvstændigt land), der tillader folk af samme køn at blive gift.

- Denne klare sejr for ligestilling skyldes det mangeårige engagement fra regnbueaktivister i Schweiz, der har arbejdet utrætteligt for ikke-diskriminerende adgang til borgerligt ægteskab, lyder det fra Alexandra Karle, der er direktør i Amnesty International Schweiz.

De fleste lande i Vesteuropa har i dag lignende lovgivning, mens det meste af Østeuropa ikke tillader det i samme omfang.

Facebook
Twitter