Stor forvirring om brexit-forhandlinger: 'Det er ikke opmuntrende, det vi har hørt på topmødet'

Med mindre EU-landene 'helt fundamentalt ændrer holdning', kan der ikke landes en aftale, lyder det fra den britiske regering.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, mener ikke, at meldingerne fra EU-topmødet i Bruxelles har været "særligt opmuntrende". (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, var egentlig klar i mælet, da han den 7. september gjorde status på forhandlingerne med EU-landene om deres fremtidige forhold.

- Der skal være en aftale med vores europæiske venner før Det Europæiske Råds møde den 15. oktober, hvis den skal kunne træde i kraft ved årets udgang. Derfor giver det ingen mening at overveje tidsplaner, der går ud over denne dato, lød det dengang fra premierministeren.

- Hvis ikke vi kan blive enige inden da, kan jeg ikke se for mig, at vi får en frihandelsaftale. Det bør vi begge acceptere, og så må vi komme videre derfra, tilføjede han.

Men i dag, den 16. oktober, er det ikke slut, selvom der endnu ikke er landet en aftale.

Der er dog stor forvirring om, hvad der nu kommer til at ske. Og den britiske premierminister sagde her til eftermiddag, at briterne for alvor skal begynde at forberede sig på, at der ikke kommer nogen aftale – med mindre at EU-landene "helt fundamentalt ændrer holdning" til nogle af kernepunkterne i forhandlingerne.

Brug for holdningsændring

Et af dem er spørgsmålet om handel.

- Vi har fra begyndelsen gjort det klart, at vi ikke ønsker noget, der er mere kompliceret end et Canada-agtigt forhold, som er baseret på venskab og frihandel. At dømme ud fra det seneste topmøde i Bruxelles er det ikke noget, der fungerer for vores europæiske venner. De ønsker fortsat at kunne kontrollere vores lovgivningsmæssige frihed og vores fiskeri på en måde, der er helt uacceptabelt for en uafhængig part, lød det i en videoudtalelse fra premierministeren.

- Selvom vi var medlem (af EU, red.) i 45 år, står det klart efter topmødet, at de ikke er klar – medmindre der kommer en fundamental holdningsændring – til at give dette lande de samme vilkår, som Canada har, tilføjede han.

Den nye aftale, der ud over frihandel og fisk også dækker alt fra sikkerhed og politisamarbejde til forskning og uddannelse, skal træde i kraft ved årsskiftet.

Men hvis det ender med et 'no deal' på handelsområdet, er det Verdenshandelsorganisationen, WTO’s, standardvilkår, der kommer til at gælde, og det indebærer blandt andet ekstra grænsekontrol og told på en række af de varer, der i dag er toldfrie.

Du siger, at de (EU-landene, red.) skal komme til jer med friske forhandlingsideer. Men kan du sige, om I har forladt forhandlingerne eller ej?

- Altså, hvis der er en fundamental holdningsændring, så er vi selvfølgelig altid klar til at lytte. Men det virker ikke særligt opmuntrende, det vi har hørt på topmødet i Bruxelles, svarede Boris Johnson efterfølgende til en journalist.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den tyske kansler, Angela Merkel, gjorde i går status på brexit-forhandlingerne på topmødet i Bruxelles. Og forhandlingerne fortsætter, understregede statsministeren i dag. (Foto: pool © Scanpix)

Frederiksen: Vi forhandler videre

Der gik dog ikke mange timer, før en talsperson for den britiske premierminister skærpede tonen yderligere ved at sige, at forhandlingerne nu er "ovre".

- EU har reelt afsluttet dem ved at sige, at de ikke ønsker at ændre deres forhandlingsposition. Det er kun værd at tale videre, hvis EU helt fundamentalt ændrer sin kurs, lød det fra talspersonen.

Men Europa-Kommissionen, der forhandler på vegne af medlemslandene, arbejder dog fortsat for at nå en aftale.

- Som planlagt rejser vores forhandlingshold til London i næste uge for at intensivere disse forhandlinger, tweetede kommissionsformand Ursula von der Leyen kort tid efter, at Boris Johnson havde givet sit statement.

Og det er fortsat planen, selvom talspersonen efterfølgende var ude at skærpe tonen.

Frederiksen: Vi fortsætter

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde ikke meget at sige til den britiske premierministers udtalelse efter topmødet.

- Johnsons statement kom lige inden, at vi færdiggjorde vores møde. Det har vi så noteret os, og så forhandler vi videre, sagde hun og understregede, at EU-landene ikke har ændret deres prioriteter.

Det gælder blandt andet i forhold til en frihandelsaftale, hvor EU-landene kræver, at der skal være lige konkurrencevilkår på begge sider af Den Engelske Kanal.

- Vi bliver nødt til at sige meget klart, at hvis vi skal blive ved med at handle med hinanden – og det har både Storbritannien og resten af Europa jo en kæmpe interesse i – så skal det foregå på en ordentlig måde. Og vores bekymring er, at hvis Storbritannien med statsstøtte eller egen lovgivning kan udkonkurrere europæiske arbejdspladser og virksomheder, så er det ikke fair og retfærdigt. Det er den kamp, vi er i gang med lige nu, sagde Mette Frederiksen.

Opbakning til dansk fiske-kurs

Derudover er der spørgsmålet om fiskeri. Her har briterne lagt op til lukke for adgangen til deres farvand for udenlandske fiskere, og det kan komme til at gøre ondt på især de danske fiskere, der fanger omkring 40 procent af deres fangst der.

- Det er bestemt ikke alle europæiske lande, der har en interesse i det. Danmark har en meget stor interesse, ikke mindst på grund af de nordjyske arbejdspladser. Der fik vi fuld opbakning fra hele rådet i forhold til at kæmpe videre for europæiske interesser, sagde statsministeren og tilføjede, at forhandlingerne ”spidser til nu”.

- Jeg tror også, at ordene kommer til at bære præg af det, sagde hun.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, kæmper ligesom sin danske kollega for at sikre, at de franske fiskere fortsat kan have adgang til britisk farvand efter nytår.

Han erkendte dog efter dagens topmøde, at fiskernes hverdag kommer til at ændre sig efter 1. januar.

- Vores fiskere ved det, vi ved det. Vi ønsker at hjælpe dem. Men kan vi acceptere et brexit, der ofrer vores fiskere? Nej, lød det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra præsidenten, som ligeledes understregede, at lige og fair konkurrencevilkår er altafgørende for EU-landene.

- Og det er faktisk sådan, at de tilbageværende 27 EU-ledere, som ønsker at blive i EU, ikke er sat i verden for at gøre den britiske premierminister glad, sagde Emmanuel Macron.

- Vi er klar til at indgå en aftale, men ikke for enhver pris.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, understregede ligesom en række af sine EU-kollegaer, at man ikke vil have en aftale med briterne "for enhver pris". (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter