Stor højre-protest i Madrid: Socialister anklaget for forræderi

Separatisterne i Catalonien splitter igen den spanske befolkning.

"Sanchez gå af" lyder opfordringen til Spaniens regeringsleder på dette banner i Madrid i dag. (Foto: Luca Piergiovanni © Scanpix)

"For et forenet Spanien. Valg nu!"

Under denne parole gik omkring 45.000 spaniere i dag på gaden i Madrid for at protestere mod landets socialistiske regering, skriver Reuters.

Demonstrationen var indkaldt af centrum-højre-partierne i spansk politik, Partido Popular (PP) og Ciudadanos, ligesom det stærkt højreorienterede parti Vox var repræsenteret.

En tilhængere af det stærkt højreorienterede parti Vox. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)

Højrepartierne er vrede over, at regeringen har udnævnt en opmand til at håndtere spørgsmålet om Cataloniens separatister, der kræver løsrivelse fra Spanien. Den borgerlige opposition afviser enhver form for forhandling om Catalonien, efter det regionale selvstyre erklærede uafhængighed fra Spanien i 2017.

Indrømmelsen har ligefrem fået højrepolitikere til at anklage socialisterne og regeringsleder Pedro Sanchez for forræderi.

- Tiden er løbet ud for Sanchez' regering, sagde PP's leder Pablo Casado før dagens demonstration, hvor der var bannere med påskriften "Sanchez, løgner" og "Spanien er ikke til forhandling og kan ikke sælges".

Demonstrationen mod regeringen er den største, siden socialisterne kom til magten i juni sidste år. (Foto: VICTOR LERENA © Scanpix)

Nyvalg lurer

Spaniens regering er i princippet på linje med højrepartierne, når det gælder kravet om et selvstændigt Catalonien.

Men socialisterne har kun en fjerdedel af pladserne i parlamentet og er afhængig af en stribe forskelligtartede partier for at gennemføre sin politik - blandt andet catalanske nationalister.

Regeringsleder Pedro Sanchez kom til magten, da hans konservative forgænger tabte en mistillidsafstemning. (Foto: Luis Tejido © Scanpix)

På onsdag skal regeringens finanslov for 2019 til afstemning i parlamentet, og loven står til at falde uden de catalanske stemmer.

Hvis finansloven ikke bliver vedtaget, kan det udløse nyvalg i Spanien. Ifølge de seneste meningsmålinger står partierne PP, Ciudadanos og Vox til at få flertal tilsammen.

Retsopgør i næste uge

  • På tirsdag begynder retssager mod 12 catalanske separatistledere ved højesteret i Madrid. Separatisterne risikerer op til 25 år.

  • I september sidste år vedtog Cataloniens parlament en lovpakke, der banede vej for en folkeafstemning om løsrivelse. Afstemningen udløste en forfatningskrise i Spanien, og den spanske regering afsatte den catalanske regionalregering.

  • 27. oktober 2017 erklærede det regionale selvstyre sig uafhængig af Spanien. Cataloniens regionspræsident, Carles Puigdemont, måtte flygte til Belgien, og den spanske stat tog direkte kontrol over den velstående region.

  • Puigdemont er stadig i Bruxelles, hvor han jævnligt modtager besøg af ledende separatister fra Catalonien.

  • Der bor 7,5 millioner mennesker i Catalonien, der er Spaniens rigeste region.

Facebook
Twitter