Stor mystik omgærder russisk fragtskib ved flådestation i Sydafrika

Det er opsigtsvækkende, at et kommercielt skib lægger til ved en flådestation, fortæller DR's korrespondent i Afrika.

Det russiske fragtskib Lady R er underlagt amerikanske sanktioner, men lagde tirsdag til i en sydafrikansk flådebase. (Foto: © ESA ALEXANDER, Ritzau Scanpix)

Tidligere fremgik det af denne artikel, at der er tale om et containerskib. Det drejer sig rettelig om et fragtskib. Fejlen er nu rettet.

Tirsdag aften lagde et stort fragtskib til i en sydafrikansk havn. Det er der i sig selv ikke noget mærkeligt i, men omstændighederne er derimod ganske mystiske.

Det pågældende skib, fragtskibet Lady R, er nemlig russisk og er underlagt amerikanske sanktioner på grund af krigen i Ukraine. Og havnen, hvor ’Lady R’ lagde til, er en sydafrikansk militærhavn i Simon’s Town nær Cape Town.

Tilmed var skibets automatiske identifikationssystem, også kaldet en transponder, ikke aktivt. Systemet oplyser et skibs position, identifikation og flere informationer til andre skibe og kystmyndigheder, men altså ikke for Lady R, hvor transponderen så ud til at være slået fra.

Det er Sydafrikas største flådebase, Simon's Town Naval Base, lige syd for Cape Town, der er centrum for mysteriet om det russiske containerskib. (Foto: © Nic Bothma, Ritzau Scanpix)

Efter tre dage i havn stævnede Lady R i morges lokal tid ud fra flådebasen i Simon’s Town. Det fortæller lokale vidner til det sydafrikanske medie, Daily Maverick. Vidnerne beretter om flere vagter nær det russiske fragtskib, da slæbebåde ankom og førte Lady R til havs.

Næppe kartofler i lasten

Det russiske skibs afsked med Simon’s Town kommer efter tre dage, hvor der angiveligt er flyttet en masse fragt ombord på skibet under skarp overvågning af bevæbnede myndighedspersoner. Lokale vidner siger, at mindst seks containere blev flyttet ombord på skibet i ly af mørket.

Sagen vækker ikke overraskende enorm opsigt i Sydafrika, fortæller DR’s korrespondent i Afrika, Søren Bendixen.

- Det gør den, fordi alle advarselslamper er begyndt at blinke. For det første så kan et almindeligt kommercielt skib altså ikke bare lægge til ved en flådestation. Og for det andet så var det her skib altså på amerikanernes sanktionsliste, siger Søren Bendixen.

- Amerikanerne antager, at det her skib er en del af russernes måde til at transportere våben rundt omkring i verden, siger han.

Særligt arbejdet omkring skibet, mens det lå i flådehavnen, vækker opsigt og giver anledning til mange spørgsmål.

- Skibet blev lastet torsdag aften, mens lyset var gået på grund af et strømnedbrud i den del af Sydafrika. Imens kørte lastbiler frem og tilbage til det her transportskib, og tidligt i morges forsvandt det så igen. Fortsat med transponderen slukket, så ingen kunne se, hvor det skulle hen. Det er sidst set syd for Cape Point – Afrikas sydligste del, siger Søren Bendixen.

- Det er svært at forestille sig, at der var tale om en last med kartofler, for så var det næppe foregået på denne måde, men hvorvidt det er våben eller materiale, der kan være kompromitterende, det ved vi ikke, siger Bendixen.

  • Det russiske containerskib, Lady R, ses her ved flådebasen Simon's Town Naval Base i onsdags. (Foto: © ESA ALEXANDER, Ritzau Scanpix)
  • Det russiske containerskib Lady R ses her ved flådebasen Simon's Town Naval Base i onsdags. (Foto: © ESA ALEXANDER, Ritzau Scanpix)
  • Lady R lagde til kaj ved flådebasen tirsdag og blev i tre dage. I ly af natten blev skibet lastet, og fredag morgen stævnede det igen ud, hvorefter det ikke har kunnet spores. (Foto: © Nic Bothma, Ritzau Scanpix)
  • Lady R lagde til kaj ved flådebasen tirsdag og blev i tre dage. I ly af natten blev skibet lastet, og fredag morgen stævnede det igen ud, hvorefter det ikke har kunnet spores. (Foto: © Nic Bothma, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Tavs som graven

Mens mystikken om det russiske skib breder sig i og omkring Simon’s Town, forsøger både medier og politikere at få svar fra myndighederne på, hvad der i virkeligheden er foregået.

En forsvarsordfører fra oppositionspartiet Kobus Marais har henvendt sig skriftligt til forsvarsministeren, Thandi Modise, og krævet svar på, hvorfor et sanktioneret russisk skib lagde til ved en flådebase, og hvorfor der var så meget hemmelighedskræmmeri.

Forsvarsordføreren har også henvendt sig til Sydafrikas forsvarsstyrke og spurgt, hvad et kommercielt skib dog lavede på en flådebase. Han har ikke fået svar på en eneste af sine henvendelser, og det har avisen Daily Maverick heller ikke.

- Rigtig mange mennesker stiller sig i kø for at få svar på nogle spørgsmål, men indtil videre er den sydafrikanske regering tavs som graven, siger Søren Bendixen.

- Sydafrika er et af de større lande, der ikke har villet tage stilling i konflikten mellem Rusland og Ukraine. Man har ikke på noget tidspunkt fordømt russernes handling, og derfor er der et særligt bånd mellem Sydafrika og Rusland, siger korrespondenten.