Stor pride finder alligevel sted i Beograd, selvom regeringen aflyste den: 'Vi gør det lidt med en klump i halsen'

Til trods for moddemonstrationer bliver en forkortet udgave af Europride i dag afholdt i Serbiens hovedstad.

LGBT+-aktivister protesterede uden for regereringskontorer i Beograd, fordi præsidenten havde aflyst priden. Arrangørerne siger, at paraden alligevel finder sted, selvom politiet har udtrykt bekymring for, at højreorienterede vil holde moddemonstrationer. (Foto: OLIVER BUNIC © Ritzau Scanpix)

Først skulle Beograd være vært. Så fik den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, kolde fødder og sagde, at "prideparaden, eller hvad I kalder det", vil blive aflyst. Men i dag finder paraden Europride alligevel sted.

Flere organisationer bag paraden i Beograd afleverede tidligere på ugen over 27.000 underskrifter mod aflysningen, og nu er meldingen fra arrangørerne, at paraden bliver til noget. Det sker, selvom politiet frygter, at der vil komme moddemonstrationer.

En af de danskere, der er taget til Europride i Beograd, er Søren Sønderstrup. Han arbejder som international konsulent i udvikling og menneskerettigheder og bor delvist i Georgien og i København.

- Det er vigtigt at vise flaget og støtte op omkring de her bestræbelser på at sikre LGBT+-rettigheder i Serbien og i Balkan, siger han til P1 Morgen.

Demonstrationer mod paraden

Selvom Europride i år foregår i Serbien, og landets premierminister er lesbisk, fortæller flere seksuelle minoriteter, at de oplever trusler, vold og diskrimination.

Serbiens premierminister, Ana Brnabic, har tidligere gået forrest i paraden i Beograd. (Foto: ZORANA JEVTIC © Ritzau Scanpix)

I sidste uge var der tusindvis, der demonstrerede mod afholdelsen af Europride i Beograd. Tidligere har der også været moddemonstrationer, hvor der blandt andet blev holdt skilte med teksten: "Hold hænderne fra vores børn" og opfordringer til at beskytte familien som institution.

Også den serbiske ortodokse kirke har skældt ud. Ifølge BBC har en biskop sagt, at han vil forbande alle, der arrangerer og deltager i "sådan noget".

Derfor er det også en halvnervøs Søren Sønderstrup, der i eftermiddag skal ud at gå i paraden.

- Vi gør det lidt med en klump i halsen. For hvad er det, vi skal ud at se og møde? Vi er jo ikke ude på at skade nogen. Vi gør det bare, fordi vi gerne vil have lov til at vise, hvem vi er, siger han.

I forbindelse med Europride i Beograd har han deltaget i en menneskerettighedskonference, hvor de skulle bære navneskilte. Men de blev rådet til ikke at vise sig med skiltene ude på gaden, fordi det kunne vække vrede blandt visse grupper i befolkningen.

Søren Sønderstrup er delvist bosat i Georgien og København. Han er en af de danskere, der er taget til Europride i Beograd. (© PRIVATFOTO)

- Under priden i København er der regnbueflag alle vegne, og virksomheder slås for at vise, hvor tolerante og mangfoldige, de der. Det er et helt andet billede, vi ser hernede. Der er ikke nogen regnbueflag på gaderne, siger Søren Sønderstrup.

Parade har hyret sikkerhedsfirma

Mariya Staugaard er kommunikationskonsulent for Copenhagen Pride og er også taget til Beograd. Selvom pridens rute bliver en kortere udgave end hidtil planlagt, er hun glad for, at den alligevel bliver til noget.

- Det har været rigtig flot at se, hvordan miljøet har organiseret sig, så man kunne aflevere 27.000 underskrifter, og marchen alligevel kan finde sted. Det er dybt problematisk, det overhovedet skulle nå dertil, siger Mariya Staugaard.

Hun fortæller, at selvom politiet er til stede, og at priden endda har hyret et privat sikkerhedsfirma, så får de at vide, at de skal holde lav profil.

Flere tusind var på gaden i Beograd i august for at demonstrere imod Europride. (Foto: MISKOV/BETAPHOTO/SIPA © Ritzau Scanpix)

- I kraft af at der har været så meget opmærksomhed om det her event, så er rådet ikke at have regnbueflag med sig eller vise kærtegn til ens kæreste, hvis det er af samme køn. Så vi går med livrem og seler for at undgå unødvendig opmærksomhed, siger hun.

Den serbiske regerings beslutning om at aflyse priden har fået europæiske politikere til at kritisere Serbien, som forsøger at blive medlem af EU.

Priden i Beograd finder sted fra klokken 17.

Ifølge The Guardian forventes op mod 10.000 mennesker at deltage.