Storbritannien: Eftersøgte russere giver 'fabrikeret og dybt krænkende' interview

To russere, eftersøgt for nervegiftangreb, er bare turister, siger de til det statsstyrede medie Russia Today.

Stilbillede fra Russia Todays interview med Ruslan Boshirov og Alexander Petrov, to turister eller efterretningsmedlemmer. (Foto: © handout, Scanpix)

Mere end 11.000 timers videoovervågning er blevet gennemgået af flere hundrede britiske politibetjente fra Scotland Yard. På videoovervågningen sås de to russere Ruslan Boshirov og Alexander Petrov på gaden i den lille sydengelske by, Salisbury.

Men de to var bare turister, lader de forstå i et interview med chefredaktøren for det statsstyrede russiske medie Russia Today. De nød de lokale seværdigheder såsom kirketårnet, ligesom de var overraskede over, at der lå sne og sjap på gaderne i Sydengland.

Ifølge britiske efterretninger er Ruslan Boshirov og Alexander Petrov imidlertid medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU. Og det er en "løgn og åbenlyst fabrikeret", at de udgiver sig for at være turister. Det siger talsmand for Storbritanniens premierminister, Theresa May, til pressen:

- Dette interview til russisk statssponsoreret tv-station er en fornærmelse mod offentlighedens efterretninger. Endnu vigtigere er den dybt krænkende over for ofre og pårørende af denne forfærdelige angreb, siger talsmanden.

Mange spørgsmål mangler

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde i går, at den russiske regeringsledelse udmærket kendte Ruslan Boshirov og Alexander Petrov. Det er to civilister, og Putin opfordrede dem til at melde sig. Da stod det "klart for de fleste i Rusland, at de ville melde sig," siger DR Nyheders Ruslandskorrespondent, Mathilde Kimer.

- Der er jo utrolig mange spørgsmål, som de ikke bliver stillet i interviewet med Russia Today. De bliver heller ikke bedt om at vise deres id-papirer, men man tager det for gode varer, at de siger, at de er mændene på billederne., fortsætter Kimer.

Scotland Yard har ellers fundet spor af nervegiften på deres hotelværelse. Ligesom politiet minutiøst har kortlagt, hvordan de to russerne har benyttet offentlig transport til og fra gerningsstedet. Det tager omkring en time og koster cirka 500 kroner per person at tage offentlig transport til og fra deres hotel i London til Salisbury, som de to besøgte to dage i træk.

"Beskedne forretningsmænd"

Politiet har blandt andet videoovervågning af Alexander Petrov og Ruslan Boshirov foran familien Skripals hus, få øjeblikke inden Sergej og Yulia Skripal kom i kontakt med nervegiften. Politiet har længe ment, at giften var placeret ved dørhåndtaget på hoveddøren.

- Politiet har udtalt meget tydeligt beviserne mod disse to mænd. De er eftersøgte, og vi har taget alle skridt for at sikre, at de bliver anholdt, hvis de nogensinde igen sætter fod uden for Rusland, siger talsmanden for premierministeren.

Men ifølge den russiske ambassade i Danmark, så er dagens interview med Russia et endeligt bevis på, at "korthuset", der er Storbritanniens efterretninger, styrter sammen.

- Påståede GRU-agenter, trænet til at gøre dørhåndtag dødelige, er i virkeligheden beskedne forretningsmænd, skriver ambassaden på Twitter.

To måneder efter angrebet rettet mod den tidligere agent blev yderligere to personer indlagt. De havde ligeledes været i kontakt med Novichok i den nærliggende by Amesbury. Den ene af dem, en kvinde i 40'erne, døde af forgiftningen.