Storbritannien får sin første helt egen handelsaftale i hus: Boris Johnson fejrede med walisisk lam, skotsk laks og australsk vin

Britisk-australsk handelsaftale er fjer i hatten for Boris Johnson, men mødes med skepsis af det britiske landbrug.

Storbritanniens premierminister, Boris Johson (t.v.), sammen med Australiens premierminister, Scott Morrison, i Downing Street i London i går. (Foto: Andy rain © Ritzau Scanpix)

Storbritannien og Australien er i nat dansk tid blevet enige om en frihandelsaftale.

Det oplyser Australiens handelsminister, Dan Tehan, ifølge nyhedsbureauet AP.

- Aftalen er en sejr for jobskabelsen, virksomheder og frihandel, og den viser, hvad to liberale demokratier kan opnå, når de arbejder sammen, siger handelsminister Dan Tehan ifølge AP.

Det er den første handelsaftale, som Storbritannien selv har forhandlet på plads helt fra bunden, siden landet forlod EU 31. januar 2020. Alle andre tidligere handelsaftaler har været kopier af aftaler, som EU havde i forvejen.

Men det er ikke det eneste, der giver aftalen en stor symbolsk betydning for briterne, fortæller Ulrik Bie, som er økonomisk redaktør på Berlingske.

- Det er også vigtigt, fordi Australien har en særlig betydning i britisk mytologi, og så var Australien og New Zealand lige efter brexit gået i gang med at forhandle med EU og stadig er i gang. Så der er meget symbolsk i, at man har indgået en aftale nu. Det betyder selvfølgelig også, at det er en aftale, som har været mere vigtigt for den britiske regering, end det har været for den australske regering, siger han.

En dværg sammenlignet med EU

Rent økonomisk er aftalen ikke noget, der kommer til at skabe voldsomme ringe for den britiske økonomi, tilføjer Ulrik Bie.

Samhandlen mellem de to lande er nemlig minimal, og Australien aftager kun 1,3 procent af den britiske eksport, mens EU står for næsten halvdelen.

- Det er en dværg sammenlignet med, og effektenBNP vil også kun udgøre 0,02 procent, så det er ikke det økonomiske, men det symbolske, der er vigtigt her, siger redaktøren.

De sidste detaljer i handelsaftalen blev afklaret på et direkte møde mellem Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Australiens premierminister, Scott Morrison, i London mandag. Det er planen, at aftalen mellem de to lande skal give britiske og australske fødevareproducenter lettere adgang til hinandens markeder.

Det blev også afspejlet i det måltid, som de to premierministre ifølge BBC indtog som fejring af aftalen. Menuen stod i hvert fald på walisisk lam og skotsk røget laks, skyllet ned med australsk rødvin.

Køer på græs i Shenley Toot i Milton Keynes i Storbritannien. (Foto: Andrew Boyers © Ritzau Scanpix)

Mødt med skepsis af landbruget

Men aftalen er ikke blevet modtaget med ubetinget glæde, i hvert fald ikke af Storbritanniens landbrug. De britiske landmænd frygter, at de vil blive tvunget til at gå på kompromis med de nuværende fødevarestandarder for at kunne konkurrere med kød fra det australske marked.

Australske kvægbønder må nemlig, til forskel fra europæiske og hidtil også britiske landmænd, hormonbehandle deres kødkvæg. Det betyder, at de kan producere billigt kød i store mængder til priser, som britiske producenter ikke kan konkurrere med.

Bekymringen bliver endnu større af, at aftalen mellem Storbritannien og Australien ifølge Ulrik Bie kan komme til at danne præcedens for en kommende handelsaftale med en endnu større handelspartner – nemlig USA. Her tillader man også hormonbehandling af kød og klorvaskning af kyllinger, en anden metode, som ikke er tilladt i Europa.

Den kommende konkurrence

Den britiske regering har lovet at beskytte landbruget og ikke tillade aftaler, der gør, at det britiske marked bliver oversvømmet af billigt kød fra Australien og USA. Men præcis hvordan det skal ske, forbliver uklart, indtil flere detaljer fra aftalen kommer frem, siger økonomisk redaktør Ulrik Bie.

- Landbrugsområdet er det, Australien vil have adgang til. Det vigtigste for dem er oksekød og lammekød til Storbritannien. Så hvad er det for nogle mekanismer, der ligger?

- Den britiske regering har lovet, at der vil være nogle sikkerhedsforanstaltninger, så det britiske landbrug kan tilpasse sig, men det er typisk noget, der betyder overgangsordninger, og hvis det er sådan, at australsk kød om 15 år har fri adgang til det britiske marked, så sætter det også rammen for, hvad britisk landbrug skal konkurrere mod, siger han.

Det globale Storbritanniens grønne ansvar

Også i regeringen har både landbrugs- og milijøministeret udtrykt bekymring for handelsaftalen, ikke mindst på grund af det indtryk, den giver omverdenen af, hvor Storbritannien står på det grønne område.

- Spørgsmålet bliver, om det er virkelig er sådan, "det globale Storbritannien" skal vise sit grønne islæt - altså ved at importere kød fra den anden side af verden, kød som iøvrigt er hormonbehandlet, siger han.

- Så det bliver interessant at se, hvor meget man er gået på kompromis med sine præmisser på det grønne område i forhold til landbruget - som vi ikke må glemme er det konservative partis kernevælgere - i forhold til hvor forhippet man har været på at få indgået den her aftale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk