Storbritannien: Iranske krigsskibe forsøgte at stoppe olietanker

Britisk krigsskib måtte gribe ind, da tre flådeskibe nærmede sig britisk olietanker nær Hormuzstrædet.

Den iranske olietanker 'Grace' blev opbragt ud fra Gibraltar i sidste uge, og Iran har krævet det frigivet og truet med gengæld. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Tre krigsskibe, som menes at være fra Iran, har forsøgt at standse et britisk olietankskib i at sejle gennem det vigtige Hormuzstræde, der forbinder Den Persiske Bugt og Omanbugten, oplyser en talsmand for den britiske regering ifølge Reuters.

De tre fartøjer sejlede væk igen efter en advarsel fra et britisk krigsskib.

For nylig blev et tankskib med iransk råolie opbragt af britiske flådefartøjer ud for Gibraltar.

Det blev begrundet med, at tankskibet i strid med EU's sanktioner skulle aflevere sin last i Syrien.

- Vi har grund til at tro, at 'Grace 1' fragtede lasten af råolie til raffinaderiet Banyas i Syrien. Det raffinaderi ejes af en enhed, der er underlagt EU's sanktioner i Syrien, sagde Gibraltars chefminister, Fabian Picardo i sidste uge.

Men flere oplysninger tyder på, at det ikke så meget var EU, som det var USA, der bad briterne om at stoppe supertankeren.

Den spanske udenrigsminister og formentlig kommende udenrigspolitiske chef i EU, Josep Borrell Fontelles, har ifølge BBC oplyst, at USA krævede skibet stoppet.

USA har efter bruddet med atomaftalen med Iran genindført skrappe sanktioner over for landet. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Styret i Iran har krævet skibet frigivet og truet med at gøre gengæld.

/ritzau/

Facebook
Twitter