Storbritannien markerer sig i strid om fiskeri: Sender kanonbåde til ø ved den franske kyst

Frankrig har truet med at slukke for strømmen på kanaløen Jersey, der hører under den britiske krone.

En strid om fiskeri har dagen igennem været ganske synlig ved havnebyen Sankt Helier på kanaløen Jersey.

Her har omkring 60 franske fiskerfartøjer markeret deres utilfredshed med nye fiskeregler. Her til eftermiddag har bådene dog forladt området.

De franske både har ikke været alene - Storbritanniens flåde har nemlig sendt to kanonbåde til området. De er sendt afsted for at "overvåge situationen", lyder budskabet fra den britiske regering.

- Det virker måske voldsomt, men det er præcis, hvad den britiske regering tilbage i december fortalte, at den var parat til at gøre, hvis der skulle opstå alvorlige stridigheder med de franske fiskere i Den Engelske Kanal, siger DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

  • Jersey ligger kun 19 kilometer fra Normandiet i Frankrig. Øen hører under den britiske krone, men er ikke en del af Storbritannien.
  • Fiskerne er samlet nær Sankt Helier.
1 / 2

De franske fiskere ankom i morges for at blokere kanaløens største havn. Samtidig truer Frankrig med at slukke for strømmen på kanaløen.

Uenighed om fiskeri

Dagens blokade kommer, efter styret på Jersey i sidste uge indførte nye regler på fiskeri-området. De kommer i kølvandet på brexit og kræver, at franske fiskerfartøjer dokumenterer, at de har tradition for at fiske i området, beretter BBC.

De nye regler begrænser ifølge The Guardian for første gang, hvor mange dage fiskerne må operere i farvandet.

Ifølge de franske myndigheder er de nye foranstaltninger ikke kommunikeret til EU, og derfor er de ugyldige. De franske fiskere føler derfor, at de på uretfærdig vis får begrænset deres mulighed for at fiske i farvandet få kilometer fra Normandiets kyst.

Den britiske beslutning om at sende flådefartøjer til området er blevet kritiseret for at være for hårdhændet og at være spil for galleriet i forbindelse med dagens lokalvalg i Storbritannien, påpeger The Guardian.

- For briterne er det her træk et bevis for, at at de efter brexit er blevet en selvstændig kyststat, som har fået kontrollen over det omkringliggende hav tilbage. Det handler simpelthen om retten til at bestemme over egne fisk, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

EU gav i går sin støtte til de franske fiskere. EU-Kommissionen oplyste i aftes i en udtalelse, at de nye betingelser for at fiske i Jerseys farvand var et brud på brexit-aftalen, som EU og Storbritannien blev enige om juleaften.

I tirsdags truede Frankrigs søfartsminister, Annick Girardin, med at slukke for strømmen på Jersey, som får 95 procent af sin strømforsyning fra Frankrig som "gengældelse" om nødvendigt.

Hør her hvordan Jerseys 'udenrigsminister' Ian Gorst betegner situationen.

Brexit-aftale giver franskmænd lov til at svare igen

De franske fiskerbåde har altså her til eftermiddag forladt havneområdet efter samtaler mellem de stridende parter. Jerseys 'udenrigsminister' Ian Gorst kalder dialogen "positiv", men den melding deles ikke på det franske fastland. En talsmand for de franske fiskere siger til Reuters, at stridigheden kun er blevet større.

- Hvis ikke det her bliver løst, vil vi svare igen, siger talsmand Hugo Lehuby til Reuters.

Ifølge Tinne Hjersing Knudsen vil konsekvenserne for det lille ø-samfund være store, hvis franskmændene gør alvor af truslerne om at trække strømkablerne.

- 95 procent af strømmen på øen kommer fra det franske fastland. Og franskmændene har faktisk i brexit-aftalen ret til at 'svare igen', hvis briterne bryder den, som også EU mener, at de gør her, siger hun:

- Det vil naturligvis være enormt skadeligt for forholdet mellem de to lande, så lige nu foregår der en række møder mellem parterne, der skal finde en løsning.