Storbritannien nægter at udnævne EU-kommissær før valget

Det er en ’meget særlig, kompleks og exceptionel situation’, lyder det fra Europa-Kommissionen.

Så længe der er valgkamp, kommer den britiske regering ikke til at indstille en kandidat til Europa-Kommissionen. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

Storbritannien kommer ikke til at nominere en kandidat til den nye Europa-Kommissionen inden parlamentsvalget den 12. december.

Det har den britiske regering meddelt den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen.

Det var ellers et krav fra EU's side, at briterne skulle stille med en kommissærkandidat, da de i slutningen af oktober fik lov til at udskyde brexit for tredje gang. Også selvom de skal forlade EU senest den 31. januar næste år.

Samtidig fik de besked på, at de ikke måtte forstyrre arbejdet i EU, så længe de formelt set er medlemmer er unionen.

Men så længe der er valgkamp, kommer der ingen britisk kandidat, lyder det nu i et brev fra Storbritanniens regering. Og spørgsmålet er, om det kan få konsekvenser for den nye Europa-Kommission, der allerede er blevet forsinket én gang.

- Det er en meget særlig, kompleks og exceptionel situation, vi står i. Vi har aldrig været her før, og derfor undersøger og analyserer vi lige nu alle muligheder, lyder det fra Dana Spinant, der er talskvinde for Europa-Kommission.

Høringer i dag

Det var egentlig planen, at den nye kommission skulle være trådt til 1. november i år. Det lykkedes dog ikke, da tre af kandidaterne blev afvist af Europa-Parlamentet.

Nu er målet ifølge Dana Spinant, at den nye Europa-Kommission skal træde til 1. december. Men det er uvist, om kommissionen overhovedet kan træde til, hvis ikke der er et medlem fra alle 28 medlemslande, som det er tilfældet i dag.

Og så sent som i juni genbekræftede stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd, at der skal være en kandidat fra hvert land.

- Vi venter på en detaljeret analyse af brevet fra Storbritannien. Og så overvejer vi, hvad vi gør herfra, siger hun og afviser på nuværende tidspunkt at gå yderligere ind i, hvad der rent juridisk kan lade sig gøre.

Hun tilføjer dog, at den britiske regering har understreget, at den ”vil samarbejde med Europa-Kommissionen for at sikre, at der så hurtigt som muligt kommer en ny kommission”.

Den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, vil gerne have, at den nye kommission går i gang med arbejdet den 1. december. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Ifølge DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, er vurderingen dog blandt medlemslandene, at det ikke er noget problem.

- Stats- og regeringschefern ønsker ikke at forsinke den nye Europa-Kommission yderligere, og derfor er forventningen, at de vil acceptere, at kommissionen kan træde til uden et britisk medlem, siger han.

Meldingen kommer samme dag, som der er høringer af henholdsvis Frankrigs, Ungarns og Rumæniens kommissærkandidater i Europa-Parlamentet. De tre fik nemlig afvist deres første kandidatbud, og derfor måtte de hver især stille med en ny.

Hele den nye kommission skal godkendes af Europa-Parlamentet, før den kan træde til.

- Bekymringen i EU er nu, om europaparlamentarikerne vil godkende den nye kommission uden det britiske medlem, tilføjer Ole Ryborg.