Storbritannien overdrager polarforskers skibsvrag til Canada

Denne enestående aftale vil anerkende Franklin-ekspeditionens historiske betydning, siger forsvarsminister

De to skibe HMS Erebus og HMS Terror stævnede ud i 1845, men vendte aldrig tilbage. Samtlige besætningsmedlemmer omkom, og skibsvragene blev først fundet i 2014 og 2016. (Foto: English School)

Britiske myndigheder overdrager to næsten intakte skibsvrag, der tilhørte polarforskeren Sir John Franklin, til Canada.

Det oplyser det britiske forsvarsministerium.

John Franklin forsvandt sammen med sin besætning, da han var i færd med at kortlægge Nordvestpassagen i 1840'erne.

HMS Erebus og HMS Terror blev fundet i henholdsvis 2014 og 2016. De lå på bunden af havet omkring 50 kilometer fra hinanden i nærheden af King William Island i det canadiske øhav.

Canada og Storbritannien har tidligere indgået en aftale om, at vragene var britisk ejendom.

Vil beholde få genstande

Det britiske forsvarsministerium oplyste imidlertid mandag, at man nu vil overdrage vragene til Canada. Storbritannien vil blot beholde "nogle få genstande" fra skibene.

- Denne enestående aftale anerkender Franklin-ekspeditionens historiske betydning for Canadas befolkning. Og den vil sikre, at disse vrag og effekter bliver konserveret til fremtidige generationer, siger den britiske forsvarsminister, Michael Fallon.

John Franklin stævnede i 1845 ud sammen med 128 besætningsmedlemmer. Målet var at finde Nordvestpassagen, der skulle være en hurtig søvej til Asien fra Atlanterhavet.

Samtlige besætningsmedlemmer inklusive John Franklin omkom under ekspeditionen. Dermed blev Franklin-ekspeditionen den største tragedie i polarforskningens historie.

Forsøgte at nå fastlandet

Historikere mener, at skibene blev fanget i den tykke is i det canadiske øhav i 1846. John Franklin og en række besætningsmedlemmer menes at være omkommet i de efterfølgende måneder.

Overlevende forlod tilsyneladende skibene i april 1848. Det skete i et desperat og håbløst forsøg på at nå fastland.

Adskillige britiske og amerikanske fartøjer forsøgte i 1800-tallet forgæves at finde vragene. Flere af disse ekspeditioner endte også i tragedie.

Skibene var i mange år blandt de mest eftersøgte af havbiologer verden over.

Canada annoncerede i 2008, at man ville indlede nye eftersøgninger af skibene og brugte adskillige millioner dollar på det - i sidste ende - succesfulde projekt.

/ritzau/AFP