Storbritannien: Rusland forsøgte at blande sig i britisk valg

Meldingen kommer fra den britiske udenrigsminister, Dominic Raab.

- Regeringen forbeholder sig ret til at svare igen med nødvendige tiltag, lyder det fra den britiske udenrigsminister, Dominic Raab. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Rusland har forsøgt at blande sig i det britiske parlamentsvalg sidste år, lyder det nu fra den britiske regering.

Det er sket gennem stjålne dokumenter, der handler om en planlagt frihandelsaftale med USA.

Dokumenterne blev lækket på sociale medier, fortæller den britiske udenrigsminister, Dominic Raab.

- Det er næsten sikkert, at russiske aktører forsøgte at blande sig i parlamentsvalget 2019 gennem online-deling af ulovligt erhvervede dokumenter, siger han i en skriftlig opdatering til det britiske parlament.

Raab tilføjer, at dokumenterne blev delt på det sociale medie Reddit.

Ifølge Sam Coates fra det britiske nyhedsmedie Sky News, vil regeringen ikke uddybe, hvad russerne bliver anklaget for.

- Det kan være tynde anklager, om at russiske Twitter-bots har retweetet links til ting på Reddit, eller alvorlige anklager om at benytte politiske kontakter til indblanding, skriver han.

Det er uklart om Storbritannien anklager Rusland for at have stjålet dokumenterne, eller om anklagerne udelukkende drejer sig om spredningen af stjålne dokumenter.

- Vi har nu bevis for, at under Boris Johnson er NHS på forhandlingsbordet og det er til salg, lød det dengang fra Jeremy Corbyn, oppositionens daværende leder. Han brugte de lækkede dokumenter under valgkampen som bevis for, at det britiske sundhedsvæsen, NHS, var på forhandlingsbordet som en del af en aftale med USA. (Foto: Toby Melville)

Det er første gang, at regeringen indrømmer, at Rusland har forsøgt at påvirke det britiske demokrati, skriver avisen The Guardian.

- Selvom der ikke er nogen beviser for en større russisk kampagne mod parlamentsvalget, så er ethvert forsøg på indblanding i vores demokratiske proces helt uacceptabel, siger Raab, der tilføjer, at en kriminalefterforskning er i gang.

Den britiske premierminister Boris Johnson vandt en jordskredssejr ved valget, som resulterede i det største flertal til det konservative parti siden 1987.

Dokumenter spillede stor rolle i valgkamp

De lækkede dokumenter blev en stor sag ved valget sidste år, da oppositionens daværende leder, Jeremy Corbyn, pludselig var kommet i besiddelse af 451 siders mails om en planlagt frihandelsaftale med USA.

Ifølge Corbyn viste dokumenterne, at det offentlige sundhedsvæsen NHS var til salg for amerikanerne.

Et af Labours mest brugte slogans under valgkampen var - "Not for sale" altså "ikke til salg". Partiet advarede om, at der kunne ske en stigende privatisering af NHS under en konservativ regering, og at det ville få medicinpriser til at skyde i vejret.

- Mr. Johnson forbereder sig på at sælge vores offentlige sundhesvæsen, NHS, for en handelsaftale med USA, som vil opskrue priserne på medicin og føre til en ustyrlig privatisering af vores sundhedsystem, lød det i 2019 fra Jeremy Corbyn.

Regeringen benægtede, at NHS var til salg som en del af en frihandelsaftale.

Udmeldingen fra den britiske udenrigsminister kommer få timer efter, at det britiske parlaments efterretnings- og sikkerhedskomité har meldt ud, at de i næste uge vil offentliggøre en længe ventet og forsinket rapport om russisk indflydelse på britisk politik.

Allerede anspændt forhold

Rusland er også blevet anklaget for at blande sig i valg i USA og Frankrig, men har benægtet alt.

Reuters har forsøgt at få en kommentar fra det russiske udenrigsministerium om dagens udmelding fra Dominic Raab, men uden held.

Men der vil komme et svar senere i dag, lød meldingen.

Forholdet mellem regeringerne i London og Moskva dykkede til et lavpunkt i 2018, da Storbritannien beskyldte den russiske regering for at likvidere den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal med en nervegift i engelske by Salisbury

Rusland har benægtet at stå bag drabet på Skripal.

Facebook
Twitter