Storbritannien vil ikke have IS-kvinde hjem: Har taget hendes statsborgerskab

IS-sympatisører "hader vores land og de værdier, vi står for", siger britisk minister.

Shamima Begum forlod London i 2015 for at rejse til den IS-kontrollerede del af Syrien. (Foto: LAURA LEAN © Scanpix)

I februar 2015 forlod den dengang 15-årige Shamima Begum det østlige London og rejste til Syrien sammen med to skolekammerater.

De tre piger var efter sigende blevet fascineret og tiltrukket af videoer, som IS lagde ud på de sociale medier. Dengang havde organisationen kontrol over flere områder i Irak og Syrien, hvor de ifølge amerikanske efterretninger rådede over 20.000-32.000 krigere.

Her fire år senere er det såkaldte IS-kalifat krympet til nogle få hundrede kvadratmeter, som snart forventes erobret.

IS-områdernes kollaps har ført til, at tidligere IS-sympasitører nu er på flugt. Ifølge The Guardian er omkring 1.500 udenlandske kvinder og børn i øjeblikket samlet i al-Hawl flygtninglejren i Syrien.

En af dem er Shamima Begum, som i sidste uge kom i kontakt med britiske medier. Her fortalte hun, at hun vil hjem til Storbritannien. Få dage senere fødte hun en søn.

Men hun er ikke velkommen i Storbritannien, lyder det fra landets indenrigsminister, som har frataget teenageren sit britiske statsborgerskab.

Indenrigsminister: De hader os

Spørgsmålet om hvad der skal ske med IS-kæmpere og sympatisører, er kommet på dagsordenen i flere vestlige lande i løbet af de seneste dage. I weekenden opfordrede præsident Trump sine europæiske allierede til at hjemtage over 800 tilfangetagne IS-krigere, mens Shamima Begum har trukket overskrifter med sin bøn om at komme tilbage til England.

Men hun er på ingen måde velkommen, lyder budskabet fra den britiske indenrigsminister, Sajid Javid.

I går bragte det britiske medie ITV et brev fra det britiske indenrigsministerium, hvor forældrene til Shamima Begum blev oplyst, at indenrigsministeren havde besluttet at tage statsborgerskabet fra datteren.

Overvågningsbilleder viser de tre britiske piger i Londons Gatwick lufthavn inden afrejsen til Syrien. (Foto: ho © Scanpix)

I en tale i det britiske underhus slog ministeren i mandags fast, at regeringen ikke ville risikere britiske liv ved at sende britiske tjenestemænd eller soldater til Syrien for at hjælpe "enhver der tog derned for at støtte terror". Ifølge ministeren er mere end 900 mennesker draget fra Storbritannien til Syrien eller Irak.

- Uanset hvilken rolle de spillede i det såkaldte kalifat, så støttede de alle en terrororganisation, og ved at gøre det har de vist, at de hader vores land og de værdier, vi står for, lyder budskabet fra Javid, ifølge The Guardian.

Og han er ikke alene med denne holdning.

- Vi vil under ingen omstændigheder tillade, at folk tilslutter sig disse dødskulter, og hvis de gør, vil der være konsekvenser, lyder det fra det konservative medlem af underhuset Robert Halfon.

Fortryder ikke

Shamima Begums forældre bebuder gennem deres advokat, at de overvejer alle juridiske muligheder for at kæmpe mod afgørelsen.

Et af argumenterne er, at hun vil blive statsløs, hvis hun mister sit britiske statsborgerskab. Omvendt peges der på, at hun har mulighed for at blive statsborger i Bangladesh, hvor hendes forældre kommer fra.

Selv siger teenageren til ITV, at det er "hjerteskærende at læse" afgørelsen fra indenrigsministeriet, som hun kalder "uretfærdig over for mig og min søn", skriver BBC.

I et af sine interview med adskillige britiske medier har hun sagt, at hun ikke vidste, hvad hun gik ind til, men at hun samtidig ikke fortryder, at hun rejste til Syrien.

- Det har gjort mig til et andet og stærkere menneske, siger den 19-årige kvinde, som har sagt, at hun håber, at folk har sympati med hende, efter hvad hun har været i gennem.

- Jeg har aldrig lavet propaganda eller gjort noget farligt. Jeg har kun været husmor. Jeg blev hjemme og passede på mine børn, lyder det fra Shamina Begum, der efter sigende blev gift med en hollandsk syrienkriger tre uger efter sin ankomst.

Over for den britiske avis The Times har hun fortalt, at hun godt var klar over, at IS henrettede deres fjender.

- Jeg vidste godt, at de henrettede folk. Men jeg havde fået af vide, at det var lovligt i Islam, derfor var det okay med mig i starten, siger hun til The Times.

Ifølge den britiske avis flygtede hun fra resterne af IS's territorium, efter hendes to små børn døde, og hendes mand blev tilbageholdt, så hun selv stod alene tilbage - gravid i niende måned.

Ikke alene

Det er ikke kun Shamima Begum, der i disse dage forsøger at komme tilbage til Vesten. Den 24-årige amerikaner Hoda Muthana og hendes 1-årige søn blev i sidste måned tilbageholdt af kurdiske styrker, mens hun flygtede fra IS' sidste bastion i Syrien.

Over for The Guardian giver hun udtryk for, at hun har fortrudt sin beslutning.

- Da jeg kom hertil og så det hele med mine egne øjne, indså jeg, at jeg havde begået en stor fejltagelse, siger hun.

Kritikere peger dog på, at hun på et tidspunkt var en af IS-bevægelsens mest prominente fortalere på de sociale medier. Herunder med en række tweets fra Syrien, hvor hun opfordrede til angreb på amerikanske civile.

En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium vil ikke specifikt udtale sig om Muhanas sag, men han siger, at sager om amerikanske statsborgere, der er tilbageholdt i Syrien, "per definition er ekstremt komplicerede", skriver Ritzau.

Rettelse: Artiklen er opdateret siden sin udgivelse. Et citat er rettet, så der nu står, at Shamima Begum ifølge eget udsagn vidste, hvad hun gik ind til.

Facebook
Twitter