Storbritanniens næste premierminister bliver en kvinde

Det bliver Theresa May og Andrea Leadsom, der skal kæmpe om at blive Storbritanniens næste premierminister.

Theresa May (tv) og Andrea Leadsom (th) fik flest stemmer ved dagens afstemning i den konservative parlamentsgruppe. Michael Gove er ude af kampen. (Foto: STAFF © Scanpix)

Det bliver en kvinde, der fremover skal stå i spidsen for Storbritannien.

Det står klart, efter justitsminister Michael Gove torsdag eftermiddag ikke fik stemmer nok til at gå videre til næste runde af formandsvalget hos Det Konservative Parti.

Det bliver derfor indenrigsminister Theresa May, der skal kæmpe med partifællen Andrea Leadsom om at blive Storbritanniens næste premierminister.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Afstemningen fandt sted i den konservative parlamentsgruppe i Underhuset, og det var de to kandidater, som fik flest stemmer, der kunne få lov til at gå videre til den afsluttende runde.

Indenrigsministeren fik 199 stemmer, mens Andrea Leadsom, der også er landets energiminister, fik 84 stemmer. Michael Gove fik blot 46 stemmer.

Nu er det op til partiets omkring 150.000 medlemmer at bestemme, hvem der fremover skal stå i spidsen for både partiet og hele Storbritannien. Resultatet vil blive annonceret den 9. september i år.

'Forlad'-siden vandt

Landets nuværende premierminister, David Cameron, valgte at trække sig i forrige uge, efter et flertal af briterne stemte for, at Storbritannien skal forlade EU-samarbejdet.

Han var blandt de politikere i det konservative regeringsparti, der ønskede, at landet skulle blive i unionen, og derfor mente han ikke, at han var den rette til at føre landet igennem den kommende skilsmisse med de andre EU-lande.

Michael Gove var en af de mest synlige politikere på den fløj, der ønskede, at Storbritannien skulle forlade EU. Han kæmpede side om side med den tidligere London-borgmester Boris Johnson, som mange havde troet ville gå efter formandsposten, efter 'forlad'-siden hos regeringsparti havde vundet folkeafstemningen.

I sidste uge annoncerede han nemlig til manges store overraskelse, at han ikke ønskede at blive ny partiformand. Det skete blot få timer efter, at Michael Gove til alles forbavselse havde annonceret sit kandidatur, og flere af Boris Johnsons tilhængere beskyldte efterfølgende justitsministeren for at have dolket eksborgmesteren i ryggen.

Nu står kampen så mellem Theresa May, der ønskede, at Storbritannien skulle blive i EU, samt Andrea Leadsom, som var på 'forlad'-fløjen.

Uanset hvem der vinder, kan briterne se frem til deres anden kvindelige premierminister nogensinde. Den første var den konservative jernlady Margaret Thatcher, der styrede landet fra 1979 til 1990.