Storbritanniens nye jernlady er skotte

Nicola Sturgeon er en af det britiske valgs store overraskelser.

I sidste uge offentliggjorde Herald Scotland en meningsmåling, der viste, at Sturgeon er den mest populære politiker i Storbritannien. (Foto: Andy Buchanan © Scanpix/AFP)

Hun elsker "Borgen" og X Factor – og på torsdag står hun til at brage ind i det britiske parlament sammen med omkring 50 partifæller i Scottish National Party, som hun er formand for. Og det selvom hun egentlig helst ser, at Skotland bliver selvstændigt.

Nicola Sturgeon er en af det britiske valgs store overraskelser.

Hun overtog formandskabet i partiet i september, efter at skotterne havde stemt nej til løsrivelse fra Storbritannien. Det resultat fik den tidligere leder, Alex Salmond, til at trække sig som formand for de skotske nationalister.

Siden Sturgeon overtog ledelsen, har hun og partiet mere eller mindre været i valgkamp til det britiske parlament.

Modnet politiker

Allerede i 2004 stillede Nicola Sturgeon op til formandsposten i Scottish National Party. Hun trak imidlertid sit kandidatur, da Alex Salmond, der tidligere havde været skotsk premierminister for SNP, meldte sig ind i kampen – og tilbød Sturgeon en fremtrædende rolle i partiet, hvis hun sluttede sig til ham.

På det tidspunkt blev hun betragtet som en ukendt og stille politiker.

Sturgeon sluttede sig til Alex Salmond, og sammen drev de partiet til sejr ved det skotske valg i 2007. Efter valget beskrev politiske kommentatorer hende som forandret, nede på jorden og mere selvsikker. Noget, mange skotter – men også resten af briterne – stadig mener.

I sidste uge offentliggjorde Herald Scotland en meningsmåling, der viste, at Sturgeon er den mest populære politiker i Storbritannien.

Miliband er pænere end Cameron

Derudover beskrives hun som en humoristisk politiker. Da hun i et engelsk talkshow blev spurgt, om hun ville pege på den konservative leder, David Cameron, eller Labours Ed Miliband som premierminister, svarede hun sidstnævnte.

- Fordi han er en anelse pænere end Cameron, som hun sagde.

I 2011 fik partiet en jordskredssejr, da det stødte Labour af tronen som det største parti i Skotland.

Skotsk uafhængighed stadig målet

Allerede som sekstenårig meldte Nicola Sturgeon sig ind i SNP, og det var en anden markant kvinde i britisk politik, der motiverede hende til at blive politisk aktiv. Nemlig Margaret Thatcher, om hvem hun har fortalt BBC Radio 4:

- Da Thatcher var premierminister, var økonomien ikke særligt god, og mange i mit nærmiljø havde udsigter til en fremtid med arbejdsløshed.

Nicola Sturgeons største politiske mål har altid været at gøre Skotland selvstændigt. Det er det stadig, selvom skotterne i efteråret 2014 stemte for at forblive en del af Storbritannien.

- Årene under Thatcher gav mig en stærk social bevidsthed. Det såede følelsen i mig, at det er forkert, at Skotland skal styres af en konservativ regering fra England, som vi ikke selv har valgt.

Den sociale profil er en stærk ingrediens i Scottish National Partys politik, der beskrives som udpræget socialdemokratisk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk