Storbritanniens regering dropper udskældte planer om topskattelettelser

Regeringen vil fortsat give skattelettelser for milliarder, men opgiver den mest omstridte del af ny økonomisk plan.

Premierminister Liz Truss (t.h.) og finansminister Kwasi Kwarteng (t.v.) har indtil i dag holdt benhårdt fast på topskattelettelserne trods heftig kritik. (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)

Den konservative britiske regering har valgt at droppe planer om skattelettelser primært rettet mod Storbritanniens rigeste.

Det oplyser den britiske finansminister, Kwasi Kwarteng, på Twitter.

- Vi forstår det, vi har lyttet, skriver ministeren blandt andet.

Det er specifikt forslaget om de såkaldte "45p"-skattelettelser, en form for topskattelettelse rettet mod briter, der tjener over 1,2 millioner kroner om året, der nu får kniven.

- Det er blevet tydeligt, at 45p-skattelettelserne er blevet en distraktion fra vores overordnede mission, som går ud på at håndtere de udfordringer, vores land står over for, lyder det fra Kwasi Kwarteng.

Han siger, at regeringen med ændringen vil kunne fokusere mere på gennemførelsen af de øvrige dele af pakken med reformer.

'Kontroversielle og vanskelige beslutninger'

Det er politisk kovending fra regeringen, som ellers har holdt hårdt fast i rigtigheden af skattelettelserne. De blev lanceret i slutningen af september som led i en storstilet økonomisk plan, der skal genoprette Storbritanniens haltende økonomi og sætte gang i væksten i landet.

Den britiske avis The Independent havde den 29. september et billede af Truss på forsiden med teksten "Savnet - Har du set denne Premierminister?" som en kommentar til hendes flyverskjul ovenpå lanceringen af det økonomiske udspil. (© The Independent)

- Vi var nødt til at gribe til hurtig handling for at få vores økonomi til at vokse, til at få gang i Storbritannien, samtidig med at vi tager os af inflationen. Og det betyder selvfølgelig, at der skal tages kontroversielle og vanskelige beslutninger, lød det fra premierminister Liz Truss i forbindelse med lanceringen.

Der gik dog ikke mange minutter, før kritikken begyndte at hagle ned over finansieringen af skattelettelserne, som ifølge planen skulle betales med lånte penge.

Samtidig fik forslaget det britiske pund til at styrtdykke sammenlignet med den amerikanske dollar og sendte renten på de lån, regeringen efter planen skulle bruge til skattelettelserne, på himmelflugt.

Udviklingen fik endda Den Internationale Valutafond (IMF) til at opfordre den britiske regering til at genoverveje sine planer om at sænke skatterne.

De britiske medier gik i kødet på både Liz Truss og Kwasi Kwarteng efter offentliggørelsen af den økonomiske plan, som på denne Daily Star-forside. (© Daily Star)

Intern kritik for 'de forkerte værdier'

Kritikken af Truss' plan er ikke bare kommet udefra, men også fra hendes egne partimedlemmer.

Flere har helt afvist at stemme for den økonomiske plan, heriblandt parlamentsmedlem og tidligere justitsminister Michael Gove, som ifølge BBC har udtalt, at han "ikke mente, det var rigtigt", og at planen var "et udtryk for de forkerte værdier".

Premierminister Liz Truss understregede så sent som søndag, at hun skulle have gjort mere for at forberede lanceringen af den udskældte vækstplan, men at hun står ved hovedpunkterne i det såkaldte "minibudget".

Fra oppositionspartiet Labour lyder det ovenpå Kwartengs udmelding, at beslutningen om at droppe skattelettelserne kommer for sent for "de familier, der skal betale højere realkreditlån og højere priser i de kommende år".

Også fra Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, fra partiet Scottish National Party (SNP) lyder der her til formiddag skarp kritik af den britiske regering økonomiske slingrekurs:

- Den britiske regering foretager en U-vending på topskattelettelser, fordi det er en "distraktion". Moralsk forkert og enormt dyrt ville være en bedre beskrivelse. Fuldstændig uduelighed, skriver hun på Twitter.

Det er kun 45p-skattelettelsen, der droppes. Andre skattelettelser forbliver en del af regeringens økonomiske plan, flere af dem finansieret af lån.