Store dele af Norditalien lukker ned i kamp mod coronavirus

Milano, Venedig og en stor del af den nordlige del af Italien sættes i karantæne for at inddæmme coronavirus.

Lombardiet og flere andre regioner i det nordlige Italien bliver lukket ned i kampen for at inddæmme det smitsomme coronavirus.

Flere end 15 millioner italienere sættes dermed i karantæne, og det svarer til en fjerdedel af Italiens befolkning.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har i nat underskrevet et dekret om de nye tiltag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Italien tager dermed de hidtil drastiske tiltag, der er set uden for Kina, for at begrænse smittespredningen. Det skriver The New York Times.

Nedlukningen gælder blandt andet Lombardiet og Veneto, hvor der bor henholdsvis over ti millioner og knap fem millioner indbyggere. Dermed inkluderer nedlukningen store byer som Milano og Venedig.

Premierministeren oplyser, at tiltagene vil træde i kraft snarest.

- Det nye dekret er endelig godkendt, skriver Conte på Twitter.

Conte betegner de nye tiltag som 'meget skrappe', men nødvendige, skriver The New York Times.

Han tilføjer, at befolkningen nu vil være 'forpligtede' til at undgå at bevæge sig 'ind og ud i territorierne og også inden for' de nedlukkede områder.

Enhver rejse vil kræve en særlig tilladelse af hensyn til sundhed eller arbejde.

Italien er det land, der er hårdest ramt af virusset i Europa. Her er i alt 5.883 personer konstateret smittet, hvoraf 589 er erklæret raske igen.

Coronavirusset har kostet 233 personer livet i Italien. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Det kom lørdag aften frem, at den italienske regering ville bede folk undgå ind- og udrejse af Lombardiet og 11 provinser i andre regioner, der er ramt af coronavirus.

Skoler i Lombardiet og de 11 provinser holdes lukket frem til 3. april. Og al orlov og ferie for de ansatte i sundhedssektoren bliver inddraget, fremgik det af udkastet til dekretet.

Derudover skal blandt andet skisportssteder, museer og fitnesscentre i de coronaramte områder lukkes, lød det.

Hidtil har det kun været nogle begrænsede områder i det nordlige Italien, der er underlagt karantæne. De er kendt som 'røde zoner'.

Lukkede indgange til hovedbanegården i Milano. Byen er en af de mange i Italien, der lukker for at inddæmme coronavirus. (Foto: ALEX FRASER © Scanpix)

De nye tiltag er en markant udvidelse af de eksisterende tiltag.

Italien annoncerede fredag en plan om at styrke sundhedsvæsnet med op mod 20.000 ansatte. Det skal blandt andet ske ved at indkalde pensionerede læger og sygeplejersker.

Nord for den italienske grænse meldte Frankrig lørdag om næsten en tredobling i antallet af smittede i løbet af et døgn, fra 336 til 949.

Antallet af dødsofre i Frankrig er steget fra 11 til 16. De fleste af dem var ældre mennesker over 70 år.

/ritzau/