Store forventninger til Irans nye mand

Irans nye præsident, Hassan Rouhani, har bred opbakning i Iran, og kan muligvis skabe resultater i atomforhandlingerne med USA.

Her ses Hassan Rouhani under valgkampen i maj 2013. (Foto: BERNO MOHAMMAD ALI/SIPA © Scanpix Denmark)

Søndag bliver Hassan Rouhani indsvoret som Irans nye præsident. Han afløser den kontroversielle Mahmoud Ahmedinijad, og der er store forhåbninger til, at hans afløser vil gribe tingene anderledes an. Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, siger, at Rouhanis vigtigste opgave bliver:

- At finde en løsning på atomvåbenspørgsmålet sådan, at sanktionerne kan blive ophævet, og at Iran kan udvikle sig mere hen mod et almindeligt fredeligt land.

Blødere tone

Selvom Rouhani er en helt anderledes type end Ahmedinijad, så skal verden dog ikke glæde sig for tidligt.

- Der bliver lagt en blødere tone, hvilket er vigtigt nok i sig selv. Men Rouhani har flere gange sagt, at Iran har ret til, under international lov, at berige uran. Så der er ikke nogen tegn på, at han vil honorere det amerikanske krav om fuldstændig at standse uranberigelsen, siger Poya Pakzad, udenrigskommentator på Ræson, til P1 Morgen.

Samtidig påpeger Poya Pakzad, at Rouhani har bred opbakning, og at det kan give ham større manøvrerum, når det gælder de konkrete forhandlinger med omverdenen om Irans omstridte atomprogram.

- Det ualmindelige ved Rouhani er, at han er en samlingsfigur i det iranske politiske system. Han har opbakning fra reformisterne og fra de gejstlige konservative. Min forestilling er, at man har valgt en person som ham, en enheds- og samlingsfigur, for netop nu at indgå i en forhandling med amerikanerne, siger Poya Pakzad.

Ayatollahen i kulissen

Men, selvom Hassan Rouhani nyder bred opbakning, så er der ifølge Poya Pakzad også ultrakonservative kræfter i det iranske præsteskab, der vil forsøge at modarbejde ham. Og, så skal man også huske på, at Iran er teokrati, hvor ayatollahen har den altoverskyggende magt.

- Så på den anden side er Rouhani også hele tiden, som enhver anden iransk præsident er, under den øverste leder Ali Khamenei, som har det sidste ord at skulle have sagt, siger Poya Pakzad.