(Foto: Maxim Shemetov © Ritzau Scanpix)

Store kanoner, militærskyts og stolte mænd og kvinder: Sådan så det ud, da Rusland fejrede sejren over nazisterne

Omkring 100.000 russere var mødt op til 'sejrsdagen' i Moskva.

Det var med stor stolthed, at russiske soldater i dag marcherede gennem Moskva.

Dagen 9. maj markerer nemlig sejren over nazisterne i Anden Verdenskrig, og i dag er der 77 års jubilæum for den sejr. Sejrsdagen er en måske en af de vigtigste traditioner for folket i Rusland. Derfor var omkring hundredetusind russere mødt op i Moskvas gader for at overvære de mange parader, som endte på Den Røde Plads.

Flere tusind soldater, matroser og piloter deltog i de traditionelle parader, og blandt højdepunkterne var fremvisning af militært materiel, et minuts stilhed for de faldne under Anden Verdenskrig og en tale fra landets præsident, Vladimir Putin.

 • Traditionen tro skulle den russiske statsleder holde en tale til folket for at minde om tabene i Anden Verdenskrig. Der var også et minuts stilhed. Mange havde spekuleret i, hvad Putin i dag ville sige i sin tale til befolkningen på grund af deres aktivitet i Ukraine. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  1 / 9
 • Paraden blev holdt på Den Røde Plads, som har eksisteret helt tilbage til 1500-tallet. Flere ikoniske bygninger ligger på den store plads.
  2 / 9
 • Det krævede en helt særlig invitation at få adgang til Den Røde Plads i Moskva, hvor ceremonien udspillede sig. Putin hilser her på de heldige, som havde fået plads på tilskuerrækkerne. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
  3 / 9
 • Det russiske forsvarsministerium har udtalt, at der var 11.000 deltagende i selve paraden. Og ifølge Putin var nogle af de deltagende soldater netop kommet hjem fra Ukraine. Vi kan dog ikke bekræfte, om det er sandt. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  4 / 9
 • ”Ukraine er elefanten i rummet,” siger DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer. Krigen fyldte også en stor del af Putins tale, hvor han kaldte krigen for en redningsaktion og en konfrontation med nynazister. På billedet ser vi fremvisningen af en russisk atom-missil. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  5 / 9
 • Mange af Ruslands vigtigste politikere overværede også paraden. Her sidder han omringet af flere af landets ministre og andre af de særligt inviterede gæster. Udover det beskedne publikum på Den Røde Plads står hundredtusinde af russere rundt omkring i Moskva for at se paraderne køre forbi. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
  6 / 9
 • Den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, ankom til Den Røde Plads i en cabriolet. Han kørte rundt til de opstillede soldater, som råbte HURRA HURRA, når han stoppede ud for deres delegation. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  7 / 9
 • Også kvindelige soldater var med til at marchere igennem Den Røde Plads under opvisningen. Traditionen tro i nederdel og højhælede sko. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Ritzau Scanpix)
  8 / 9
 • Ifølge DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, er det en stor ære for de russiske soldater at få lov til at marchere i den årlige sejrsparade. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)
  9 / 9