Store oversvømmelser i flygtningelejre i Syrien: Det værste er sygdomme, der kan sprede sig

Røde Kors forsøger at få adgang til de områder, hvor telte er skyllet væk af kraftig regn.

Usædvanligt kraftig regn har fået store mængder vand til at oversvømme flere flygtningelejre i Syrien.

Ifølge det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har de store vandmasser ramt 15 forskellige lejre i den nordlige del af landet og har ødelagt adskillige telte.

Det er Idlib-provinsen i det nordlige Syrien, der er ramt af de store vandmasser, hvor flere personer har mistet livet.

Det fortæller Jakob Harbo, chef i international afdeling i Røde Kors. Organisationens samarbejdspartnere i landet fortæller, at mellem 11 og 15 personer er døde på grund af oversvømmelserne.

- Men problemet er egentlig ikke oversvømmelserne i sig selv. Det er mere de sygdomme, der kan komme med vandet, hvis det ikke kommer væk igen, siger Jakob Harbo.

Vandet er væltet ind i flygtningelejre i den nordvestlige del af Syrien. (Foto: AA/ABACA © Scanpix)

Det er særligt sygdomme som kolera og tyfus, der nemt breder sig i stillestående vand. Og vandet kan også få brønde til at flyde over, så vandforsyningerne bliver forurenet.

- Og når der kommer så meget vand ind, så flytter alting sig rundt og bliver skyllet rundt. Mad bliver fordærvet, hvis det ikke har været beskyttet for vand. Og så kan det blive usikkert at drikke vandet, hvis det er forurenet, siger Jakob Harbo.

- Det, der er vigtigt nu, er at få adgang til området og sikre, at der ikke er sundhedsfarligt vand, der spreder sig, så de internt fordrevne kan leve videre.

Svært fremkommeligt

Men det er lettere sagt end gjort at få adgang til et område som Idlib. Provinsen er kontrolleret af forskellige oprørsgrupper, der skal give adgang til nødhjælpsorganisationer, som så kan komme ind og hjælpe.

- Det kan nemt kræve fem til syv forskellige tilladelser at komme ind i området, men vi har et helt apparat med Syrisk Røde Halvmåne, der forsøger at komme ind.

- Vi kommer ikke ind i dag eller i aften, men det kan være, at vi får adgang i morgen.

Idlib er en større provins med flere mindre byer i det nordvestlige Syrien. Det er det største område i landet, der ikke er kontrolleret af præsident Bashar al-Assads styrker.

Der bor ifølge Røde Kors 300.000 internt fordrevne i lejre i området. Derudover bor der også mange mennesker, der er flygtet fra andre steder i Syrien, i andre midlertidige konstruktioner som for eksempel garager, fortæller Jakob Harbo.