Storm og voldsomt vejr kan have medvirket til brokollaps

Eksperter vurderer, hvorfor motorvejsbro i den italienske by Genova styrtede sammen.

Omkring 80 meter brodæk og en bropille er kollapset på en motorvejsbro i Genova i Italien. (Foto: Antonio Calanni © Scanpix)

Oprydningsarbejdet er stadig i fuld gang, efter en bropille og omkring 100 meter af en motorvejsbroen styrtede sammen kort før middag i den italienske by Genova.

- Dimensionerne er uden sidestykke, siger chefen for redningsberedskabet i Genova, Francesco Bermano, til nyhedsbureauet Adnkronos.

Broen er fra 1967, men ifølge Kristian Dahl Hertz, der er professor på Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, blev broen renoveret i 2016.

- Det er meget usædvanligt, at broer kollapser på den måde, siger han.

Hvis broens sammenstyrtning skyldes rust, kan broen styrte meget hurtigt sammen, siger professor Kristian Dahl Hertz. Men endnu ved ingen, hvad der har forårsaget ulykken.

- Hvis der er noget i vejen med broen i forvejen, kan storm og kraftig regn i området i Genova på nuværende tidspunkt være medvirkende til kollapset, siger han.

Over for Ritzau siger en anden DTU-professor, at det tyder på, at den italienske bro, der er kollapset i havnebyen Genova, "var sjusket bygget," lyder det fra professor Per Goltermann.

- Det tyder på, at de har lagt mere vægt på, at den skulle se pæn ud, end at den skulle være robust, siger han til Ritzau.

  • Et billede fra det lokale politi viser den sammenstyrtede bro. (Foto: Polizia di Stato)
  • Redningsfolk arbjeder i murbrokkerne under den sammenstyrtede bro. (Foto: LUCA ZENNARO © Scanpix)
  • En større sektion af en bro i den italienske by, Genova, er styrtet sammen. Her leder redningsfolk i murbrokkerne efter tilskadekommende. (Foto: LUCA ZENNARO © Scanpix)
1 / 3

Dødstallet stiger

Broen passerer hen over et shoppingcenter, flere fabrikker, nogle boliger, et sæt togskinner med retning mod Milano samt floden Polcevera. Sammenstyrtningen skete over floden og et område med fabriks- og lagerbygninger.

Så det kunne have endt meget værre, var sammenstyrtningen sket over beboelsesejendommene.

Dagen igennem er dødstallet kun steget, men myndighederne er noget uenige omkring dødstallet. Seneste nyt er, at antallet af omkomne er steget til 35 ifølge en meddelelse fra guvernørens kontor i Lingurien, regionen i Italien, hvor Genova ligger.

Der søges stadig efter overlevende og ofre, så dødstallet kan ændre sig. Blandt de omkomne skal der være et lille barn.

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der ingen meldinger om, at der skulle være danskere blandt de sårede eller omkomne.

- Vi følger situationen tæt og er i dialog med de italienske myndigheder via den danske ambassade i Rom.

Danskere, der er i området, bør holde sig opdateret om situationen via lokale myndigheder eller nyhedsmedierne, og altid følge myndighedernes anvisning, lyder det i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Hvis du var i nærheden af hændelsen i Genova, vil DR gerne høre om din oplevelse. Skriv til 1212@dr.dk, og så vil vi eventuelt kontakte dig senere.

Facebook
Twitter