Tema Krigen i Syrien

Stormagter gør et nyt forsøg på at lave fredsaftale for Syrien

USA insisterer stadig på, at Syriens præsident Assad, der får militær støtte fra Rusland og Iran, skal fjernes fra magten.

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, og USA's udenrigsminister, John Kerry, står i Wien spidsen for fredsforhandlingerne for Syrien. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Højtstående diplomater fra stormagterne og regionale magter i Mellemøsten er samlet i Wien for at gøre endnu et forsøg på at redde den stærkt skrøbelige fredsproces i Syrien.

USA's udenrigsminister, John Kerry, og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, leder mødet i Den Internationale Støttegruppe for Syrien, hvor der er repræsentanter for 17 lande.

Gruppen vil gentage opfordringer til en våbenhvile og krav om, at nødhjælpsgrupper skal have øjeblikkelig adgang til belejrede områder.

Men der er fortsat ikke udsigt til, at parterne kan blive enige om det centrale spørgsmål omkring fremtiden for præsident Bashar al-Assad's regime og et politisk overgangsstyre.

Amerikanske diplomater, som rejser sammen med Kerry, siger, at USA stadig insisterer på, at Assad skal væk, og de arbejder med, at der senest 1. august skal være udarbejdet en tidsplan for et overgangsregime.

Den syriske præsident, der får militær støtte fra Rusland og Iran, har imidlertid ikke vist tegn på, at han er indstillet på at afgive magten i Damaskus.

Kerry var søndag i Saudi-Arabien for at sikre sig opbakning forud for en styrkeprøve med Rusland ved fredsforhandlingerne.

/ritzau/AFP