Stormagter rasler med sablen i Sydkinesisk Hav

USA accepterer ikke, at Kina sætter sig på omstridte øer, og flyver og sejler derfor som vanligt.

Kina opfører to avancerede fyrtårne i omstridt område og signalerer, at man vil gå langt i striden om de territoriale grænser i Det Sydkinesiske Hav. (© Scanpix)

En konflikt mellem USA og Kina er under opsejling, efter at den kinesiske hær er begyndt at opføre landingsbaner og bevæbne småøer i Det Sydkinesiske Hav, som andre lande i regionen gør krav på.

USA: Vi bliver i området

Den amerikanske regering har givet udtryk for, at de ikke vil opfatte øerne som kinesisk territorium, og at man ikke vil afholde sig fra at sejle i og overflyve området.

- Tag ikke fejl af det: USA vil flyve, sejle og operere overalt, hvor folkeretten tillader det, og som amerikanske styrker allerede gør det rundt om i verden, siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, i dag på et sikkerhedspolitisk møde i Singapore, hvor Kina også deltager.

De omstridte øer kendes som Spratley-øerne. Det er ganske små øer midt ude i Det Sydkinesiske Hav, som også Filippinerne, Vietnam og Taiwan gør krav på.

USA bekymret om Kinas planer

- Vi ønsker en fredelig løsning på alle stridigheder. For at det skal lykkes, skal der ske et øjeblikkeligt og varigt stop for landtildragelser fra alle parter, siger Carter.

Han påpeger, at det er ekstra graverende, når der samtidig er en militarisering af øerne. Men han erkender, at også de tre lande, der gør krav på øerne, har forbrudt sig ved at etablere sig på de omstridte øer.

Carter siger, at USA er dybt bekymret for, hvad der er Kinas planer. Det er USAs opfattelse, at de bittesmå øer, der knap kan rumme en landingsbane, vil blive brugt til at udvide Kinas havområder.

Kina: Kritikken er ubegrundet

På mødet i Singapore siger en embedsmand fra det kinesiske forsvar, at kritikken er ubegrundet og ukonstruktiv.

- Den fri sejlads i Det Sydkinesiske hav er overhovedet ikke et spørgsmål, for denne frihed har aldrig været berørt, siger han.

- Jeg mener, at de kinesiske aktiviteter, rimelige og berettiget, forklarer den kinesiske embedsmand ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/