Stormen Dennis udløser advarsel om livsfarlige oversvømmelser i Storbritannien

Herhjemme ventes stormen Dennis at give forhøjet vandstand i Limfjorden.

En beboer må reddes ud af sit hus i byen Nantgarw i det sydlige Wales på grund af oversvømmelser efter stormen Dennis.

For første gang siden december 2015 blev der søndag udsendt advarsler om livsfarlige oversvømmelser i Storbritannien.

Det skyldes den voldsomme storm Dennis, der raser lige nu og især har ramt Wales og omegn.

Advarslerne om livsfarlige overssvømmelser fra det britiske meteorologiske institut gælder fire steder i England og to steder i Wales.

En kirkegård i Tenbury Wells står under vand. (Foto: Oli Scarff © Scanpix)

'Mange er reddet de seneste timer'

Når myndighederne vurderer, at menneskeliv kan være i fare, skyldes det omfattende oversvømmelser på ejendomme, hurtigt rindende vand og træer, der er revet op med roden eller er væltet.

- Mange er reddet de seneste timer samtidig med, at vi har evakueret indbyggere fra deres hjem, lyder det i en pressemeddelelse fra politiet i South Wales.

I Crai Reservoir i Wales er der målt mere end 157 milimeter regn på 48 timer, og de kraftigste vindstød på 40 meter i sekundet er målt i Aberdaron i det nordlige Wales, skriver Reuters.

Til sammenligning blev der målt vindstød på 51,4 meter i sekundet under den danske decemberorkan i 1999.

Slog rekord for oversvømmelser

Tidligere i dag var der udsendt 594 advarsler om oversvømmelser i Storbritannien, hvilket er det højeste antal nogensinde.

I det nordlige England er soldater blevet sendt ud for at hjælpe og rydde op efter sidste weekends storm, Ciara.

- Vores soldater er altid klar til at støtte lokale myndigheder og lokalsamfund, når de har brug for dem, sagde forsvarsminister Ben Wallace.

Stormen Dennis har også ramt Bretagne i det nordvestlige Frankrig og hele Irland er berørt. Der har været målt vindstød på 33 meter i sekundet i dag.

En mand forsøger at komme frem på gaden i Tenbury Wells. (Foto: Oli Scarff © Scanpix)

Dennis taber pusten før mødet med Danmark

Herhjemme vil resterne af stormen formentlig kun kunne sætte sit aftryk på dele af landet, fortæller DR’s vejrvært Christian Jon Cherry:

- Vi får også kraftig vind i den nordvestlige del af landet. Resten af landet vil formentlig ikke mærke meget til det.

Vejrsystemet har tabt en del energi, da det ramte landjorden i England. Samtidig bevæger det sig mod nordøst og vil altså befinde sig et godt stykke fra Danmark. Til gengæld bliver vindretningen en vigtig faktor, i forhold til risikoen for forhøjet vandstand.

- Vinden vil i aften og i nat være mest i sydvestlig retning. Derfor vil der formentlig kun være forhøjet vandstand i Limfjorden, når vinden i en kort periode er i vestlig retning, og når vinden er kraftigst mandag, siger Christian Jon Cherry.

Vandstanden i Limfjorden falder muligvis først til et normalt niveau i løbet af onsdagen. Vinden fra vest mandag aften vil nemlig gøre det svært for de ophobede vandmasser at komme ud.